חדשות |
עינב הדרי -שיווק, פרסום ותדמית בי"ח גליל מערבי, נהריה |
10/8/2010
בחודשי הקיץ הגיעו מספר לא מבוטל של מטופלים אשר הגיעו למיון בית החולים לגליל המערבי נהריה לאחר שטבעו בחוף הים. אז מה לעשות במקרה של טביעה? ולמה זה חשוב להתחיל בפעולות החייאה כמה שיותר מהר. עקב מקרי הטביעה הרבים שהיו בחוף הים בקיץ הנוכחי, ד"ר רינה דולינסקי, רופאה בכירה במיון ובטיפול נמרץ בית החולים לגליל המערבי בנהריה, מביאה מכללי הבטיחות וההחייאה
ימי הקיץ הלוהטים, החופש הגדול והחיפוש אחר מקור מים מרענן ונעים מביא הרבה אנשים לחוף הים. לאחרונה, נתקלנו בהרבה מקרים של טביעה שגבו מחירים גבוהים בנפש. במקרים כאלו השניות הראשונות הן הקריטיות ביותר ולכן על כל אחד לדעת את פעולות ההחייאה וכללי הבטיחות במים אשר יכולים לסייע ואף להציל חיים במקרי טביעה.
כפי שציינו, הרגעים הראשונים עד להגעת עזרה ראשונה, הם הקריטיים ביותר. ברגעים אלו ריאותיו של הטובע מתמלאות במים. מצב זה גורם למניעת פעולת החמצון והחלפת הגזים בגוף. פעולה זו חיונית לתפקוד המערכות השונות בגוף וזה עלול ליצור נזק בלתי הפיך.
טביעה מתחלקת לשני סוגים:
טביעה רטובה – בה הריאות של הנפגע מתמלאות מים ב85%. במקרה זה יש סיכוי של 15% שתתרחש התכווצות וסגירה של מיתרי הקול, התכווצות זו נועדה לחסום את קנה הנשימה ולהגן עליו ממים. אך לאחר מספר שניות הנפגע עלול לאבד את הכרתו והמים ממלאים את הריאות בכל זאת.
טביעה יבשה – בטביעה יבשה אין כניסה של מים לריאות אך סגירת מיתרי הקול עלולים לגרום לחנק, לחוסר חמצן ולבסוף אפילו למוות.
במקרה של טביעה מאוד חשוב להישאר רגועים ולהרגיע גם את הטובע. הפאניקה והבהלה משחררים למחזור הדם כמות גדולה של הורמונים שמאיצים את פעולת הלב ומעלים את צריכת החמצן בגוף. האצת פעילות הלב עלולה להשפיע על תוצאות הטיפול בטובע מכיוון שעלולות להיווצר הפרעות קצב בלב אשר בסופו של דבר יכולות להוביל לדום לב.
הנשמה והחייאה: המטרה של הטיפול הראשוני בנפגע טביעה היא לספק לו חמצן כמה שיותר מהר ובכך להקל על הנשימה. לכן, יש להתחיל את הנשמה מפה לפה מיד, אפילו שהנפגע עדיין במים. את ההנשמה יש לעשות בזהירות תוך שמירה על כללי הבטיחות, צריך לזכור כי ישנה אפשרות שטראומה נוספת תתרחש כגון קטיעת חוט עמוד השדרה. פציעה שכזו עלולה להיגרם כתוצאה ממתיחה חזקה של הצוואר בזמן ההנשמה. פציעה כזו מובילה לנזק קשה למערכות העצבים בגוף ועלולה להשאיר נזק תמידי. בנוסף בטביעה במים קרים יש לזכור כי צריך להימנע ככל האפשר מטלטול גופו של הנפגע. צרך לחמם את הגוף בזמן ביצוע פעולות ההחייאה ולהמשיך בהן עד שמגיע צוות רפואי.
סיבוך משני כתוצאה ממקרה טביעה הינן היווצרויות של בצקות אשר יכולות להופיע אפילו 72 שעות אחרי ביצוע פעולות החייאה מוצלחות ולכן חשוב לפנות את הנפגע לבית חולים מיד לאחר סיום הטיפול הראשוני במקום האירוע.
* לפני כשבוע הגיעה לבית החולים לגליל המערבי נערה בת 16 במצב קשה מאוד לאחר שטבעה בחוף בננה ביץ' שליד נהריה. כמו כן הגיעה באותו יום למיון נערה נוספת שניצלה מטביעה באותו החוף בדיוק. יש לזכור את כללי הבטיחות ולנהוג בהתאם.