את מי מהסטנדאפיסיטים הבאים הייתם רוצים לראות בנהריה?
שחר חסון
נדב אבקסיס
שלום אסייג
כמעט אפשר לגעת - תערוכותו של מורל דרפלר ז"ל
דרוג:
תרבות ופנאי |
כתב נהריה ברשת |
6/12/2010
תערוכתו של מורל דרפלר ז"ל - "כמעט אפשר לגעת", אוצרת": לי רמון. תיפתח במוצאי שבת 18.12.2010 בשעה 18:00, בגלריית מגדל המים בנהריה..
תערוכתו הראשונה של מורל דרפלר בעיר נעוריו, נהריה, מתקיימת בה תשע שנים לאחר שנרצח בפיגוע חבלני בתחנת הרכבת של העיר (2001)כשהגיע לביקור משפחתי.
התערוכה ב"גלריית מגדל המים" בנהריה (2010)מציגה את רוב הסדרות בהן עסק דרפלר, שאותן הציג בחייו בתערוכות רבות ברחבי הארץ ועולם.
מורל דרפלר פעל על קו התפר שבין הצילום לציור, חומר הגלם הראשוני הוא הנגטיב לאחר פעולת הצילום, או הצילום המודפס, בהמשך, ובניגוד לנגטיבים ולהדפסים קונבנציונאליים הנשמרים בקפדנות שמא יתקפלו או יישרטו, מורל נקט פעולות על גבי הנגטיב או גם על הנייר המודפס עצמו.
חלק מהפעולות 'הרסניות' במושגי צילום, לעיתים ממש אלימות, כמו ריטוש, שריטה, מחיקה וטיפול באמצעות חומרים כימיים שונים.
'המצב האנושי', הפרטי והחברתי, נמצא במרכז ההתעניינות והביטוי של מורל, בצילומי פורטרט ובצילומי אובייקטים קטנים מבוימים. מתוך הייחודי הוא טיהר וזיכך בטכניקות שפיתח והגיע אל תמונת 'כל אדם', למרחק נגיעה כמעט אל הרגש הגולמי.
דרפלר יצר מעין צילום רנטגן של המצב האנושי, כאילו חשף את המראה הפנימי, השברירי, שהזמן החולף משתקף בעבודה לא רק בתווי פניו ובקמטיו של האדם ושל האובייקט המצולם, אלא גם בבלאי וב"הזדקנות" של חומר הגלם עצמו ומעיד על פוטנציאל הסוף.
מורל ביצע גם פעולות 'מעודנות' יותר, חלקן ציוריות על גבי הנגטיבים והניירות המודפסים, אחרות באמצעותו צילום חוזר ונישנה של התוצאה הצילומית.
המסע הארוך והמטלטל שדרפלר העביר את הצילומים, מדמה את פעולת החיים והזמן המעביר אותנו פורענויות שונות, דור אחרי דור, כשבדרך הצילומים/ציורים מאבדים חדות ואיפיון של האובייקט המצולם הניתן לזהוי, ומקבלים חזות חדשה.
פרטים נשמטים ונמוגים, אחרים מועצמים.
כדרך הפעולה של הזמן, השכחה והזיכרון.