עסקים ונדל"ן |
כתב נהריה ברשת |
10/1/2018
כתבה אשר מסבירה מהי הצהרת הון, מי צריך להגיש הצהרה זו, אחת לכמה זמן, ומה צריך להקפיד לדווח למס הכנסה. כנסו למאמר המלא לקריאת מידע מפורט בנושא.
בידי רשויות מס הכנסה יש מספר כלים שנועדו לקבלת מידע ולביקורות על דיווחי הכנסה של עצמאים, בעלי חברות, עוסקים מורשים וכל מי שמנהל עסק פרטי. אחד מהכלים הלו הוא הצהרת הון. ההצהרה הראשונה מוגשת, לרוב, על פי בקשת הרשות בעת הקמת העסק או בנסיבות אחרות על פי שיקול דעתה, ולאחריה תבאנה הצהרות עוקבות מדי מספר שנים. המקובל הוא בין 3 ל 5 שנים אבל הדבר משתנה בהתאם להחלטת הרשות. ההצהרה הראשונה חשובה מאוד ובה יש צורך לדווח לרשות את כל ההון והנכסים שמצויים בידי הנישום כולל ההסברים להם. בהצהרות הבאות יתבקש המגיש לרשום את ההון הקיים נכון לתאריך ההצהרה, וההשוואה בין שתיהן מאפשרת לרשות לבדוק אם ההכנסות עליהן הוצהר אכן מתאימות למצב בפועל.
רישום מדויק
הגשת
הצהרת הון מס הכנסה חייבת להיות מדויקת עד לפרטים הקטנים ביותר. אי התאמה יכולה להוביל לדרישת הרשות לתשלום מס על הכנסות שאין להם הסבר, או מס על רכוש או הון שנצבר ואין לו מקורות רווח ששולם עליהן מסים. מקרים קיצוניים של אי התאמות יכולים להוביל לדרישת לחקירה באגף לחקירות של מס הכנסה. חקירה כזאת יכולה להסתבך למצב של הטלת אשמה על העלמות מס ניכרות ולהביא לענישה מורכבת. בהצהרה יש חובה לכלול רכוש שרשום על הנישום עצמו ועל בני משפחתו הקרובים, כולל רכוש שקיים בחו"ל. יש להקפיד על רישום רכישות יקרות של נכסים כמו דירות, רכבים ועוד, אבל גם על אחרים משמעותיים, דוגמת: שיפוצים, נסיעות לחו"ל ועוד. הוצאות על מתנות משמעותיות חייבות להיות רשמות אף הן.
בדיקת התאמה ואיפוס
בצד ההכנסות יש לרשום הכנסות משכר עבודה, מרווחים, מדיווידנדים, מריביות וכל הכנסה אחרת. יש לרשום תקבולי מתנות, כספים ורכוש שהתקבלו במסגרת צוואה וכיוצא בזה. את כל הסכומים וההפקדות יש לרשום נומינאלית בסכום עצמו שהופקד על ידי הנישום, ולא, למשל, סכומי הפקדה של מעסיק. יש צורך להביא הוכחות לכל הכנסה או הוצאה במסמכים שיהיו מקובלים על הרשות. למשל העברה בנקאית מחשבון לחשבון תוכר ולא תמיד יוכרו צ'קים שניתנו. לאחר שמרכזים את כל המסמכים יש לבדוק אם יש התאמה בין ההוצאות וההכנסות. כל זה לפני שממלאים את ההצהרה עצמה. לפעולה כזאת קוראים איפוס.
דיוק בדיווח
פקידי רשות המס מקבלים מידע ממקורות שונים כמו: משרד השיכון, הרישוי הפנים, המוסד לביטוח לאומי ועוד. הוא ניתן על פעילות כל נישום וניתן להצליבו עם המידע המתקבל בהצהרה. צריך, לקחת בחשבון כי כל הצהרה משמשת בסיס להצהרה הבאה כך שאי מילוי מדויק והקטנה או הגדלה מלאכותית של הצהרת הון עלולה לסבך את המצהיר בהווה אבל גם בעתיד. מומלץ להיעזר ברואה חשבון מקצועי שהינו בעל ידע וניסיון בתחום. הוא יכול למלא את ההצהרה על סעיפיה החשובים והקטנים ואף לייצג את הנישום על פי הצורך.