את מי מהסטנדאפיסיטים הבאים הייתם רוצים לראות בנהריה?
שחר חסון
נדב אבקסיס
שלום אסייג
עולם של"מ
דרוג:
מגזין |
טל קורן - נהריה ברשת |
20/11/2010
ארגונים וולונטריים רבים שוטפים את הארץ. נהריה הידועה כ"עיר המתנדבים" מונה מספר רב של מתנדבים היוצאים מגדרם למען הזולת. סיפורה של תנועת של"מ ממחיש את פעילותם יוצאת הדופן של המתנדבים.
תנועת של"מ (שירות לאומי למבוגר) של החברה למתנ"סים זכתה באות המופת החברתי 2010 ב"כנס ישראל-שדרות לחברה" שהתקיים בשבוע שעבר. בנהריה מונה התנועה כ- 570 מתנדבים ומשמשת כסניף הגדול ביותר בארץ. בשיחה עם נציגי התנועה נחשפתי לפעילותם הברוכה ולמקרים מרגשים עד דמעות.
תנועת של"מ של החברה למתנ"סים פועלת בכ -95 ישובים ברחבי הארץ כשפעילים בה כיום למעלה מ- 7,200 מתנדבים במגוון תחומי עשייה בקהילה. מדובר על היקף תעסוקה ממוצע של 6 שעות שבועיות לכל מתנדב, שהן 43,200 שעות התנדבות בשבוע.
"אני גאה להודיע כי תנועת של"מ של החברה למתנ"סים היא הזוכה באות המופת החברתי 2010, שיוענק ב"כנס ישראל-שדרות לחברה" כתב מנכ"ל התנועה, מר איתן מזרחי למתנדבים הרבים.
בשבוע שעבר התקיים טקס קבלת הפרס בערב הנעילה החגיגי במתנ"ס שדרות. הטקס נערך במעמד יו"ר הכנסת ויו"ר הדירקטוריון של החברה למתנ"סים, כשבין אלפי המשתתפים זכתה העיר נהריה לנציגות נכבדה של ראשי הסניף בעיר.
כתבה זו נולדה במקרה, כשפגשתי את יוכי דוברצקי - רכזת סניף של"מ בנהריה בפאנל של אנשי חינוך בביה"ס בגין בו השתתף שר החינוך. המפגש התקיים יום לאחר זכיית התנועה באות המופת ויוכי הנרגשת הייתה חייבת לספר לשר על פעילות התנועה ועל הזכייה. לאחר המפגש נגשתי ליוכי על מנת לקבל פרטים ונחשפתי לעולם של נתינה בו "התורם יותר נתרם יותר!"
ככל שהרחבתי את היריעה, נוכחתי לדעת כי למרות הפעילות הברוכה של התנועה בכל תחומי החברה, רק מעטים יודעים על קיומה.
לפני כ- 8 שנים הוקם סניף התנועה בנהריה ועל מנת לתרום באופן מיטבי ולשרת את צרכי הקהילה, נעשתה בדיקת צרכים עם הגורמים הרלוונטיים. מאז ועד היום הצליחה תנועת של"מ בנהריה לגייס מאות מתנדבים מגילאי 12 ועד 90, התורמים על פי יכולותיהם ורצונותיהם.
את הניצוץ בעיניים ואת תחושת השליחות של המתנדבים יכולתי לראות כשסקרו בפני בגאווה את קשת הנושאים בהם הם מטפלים כגון: חינוך, ביטחון, תמיכה מקצועית בקהילה ופעולות חד פעמיות אותן הם מבצעים.
בין הפרויקטים הבולטים בהם הם פועלים ניתן למצוא את "בית חם לנערה", "אקי"מ", "גישור קהילתי", "אור ירוק", "שכר מצווה" ועוד...
כשילד הסובל ממחלה קשה ממשפחה קשת יום היה זקוק לחיבוק חם ולמישהו שישמח אותו, הייתה זו גילה המורי, רכזת הוראה מתקנת אשר ביקרה אותו בביתו. "ראיתי שלילד יש יכולת מופלאה כשהכין חיות מדהימות מבלונים, כששאלתי אותו היכן למד לעשות זאת, ענה כי למד לבד מצפייה בטלוויזיה". למרות שהתפתל מכאבים רצה הילד להודות לה על הביקור ולהכין עבורה בלון מעוצב, אך בבלונים שברשותו היו חורים. גילה מיהרה לחנות ורכשה לו בלונים, את הפרח המדהים שנתן לה היא לא שוכחת עד היום.
במסגרת פעילותם ההתנדבותית בתנועת של"מ ומתוך עניין ורצון עז לסייע לקהילה, הרימו יחדיו צפי מרכוס ורפי שרמן את מיזם הגישור הקהילתי המתקיים בבניין עיריית נהריה ובסיועה. המיזם הייחודי, פותח דלת לכל תושב בעיר, מקטן עד גדול להיוועץ בצמד האידיאלי שמפגין ידע וניסיון רב כל אחד בעיסוקו ויחדיו. שילוב המוחות פתוח לכל הצעה ורעיון ודוגל בהסכמת שני הצדדים והגעתם לפשרה.
בין עשרות הסכסוכים שהצליחו ליישב, זכור מקרה מיוחד בו לקוח טען שעורך דינו לא ייצג אותו באופן ראוי במשפט וביקש שייקח אחריות וישלם את ההוצאות שהוטלו עליו בפסק הדין. משסירב הגיעו השניים לגישור אצל ציפי ורפי ותוך כדי התהליך התברר ללקוח כי עורך הדין חלה בסרטן. על מנת לסיים את הגישור בצורה יפה הוחלט כי הצדדים יסיימו את הטענות אחד כלפי השני ויתרמו יחד לאגודה למלחמה בסרטן.
כמות המתנדבים ההולכת וגדלה אינה מצביעה על תפקוד לקוי של משרדי הממשלה השונים לפי דעתם, אלא על הרצון הכן והאמיתי של הנהגת העיר ותושביה להנחיל סולידריות חברתית החל מתלמידי בתי הספר המשתתפים בפרויקט "מחויבות אישית" ועד למבוגרים הפעילים במגוון ארגונים ותנועות בעיר אותם מרכז פורום "שולחן העגול".
טוב לדעת כי במדינתנו בה רצח, גניבות וסיפורים קשים נוספים מורחים את שערי העיתונים מדי יום, מופיעות קרני אור בתוך האפלה.