חברה וקהילה |
טל קורן - נהריה ברשת |
24/11/2010
שרים, חברי כנסת, אישי ציבור וצעירים מכל קצוות הארץ הגיעו לכנס הצעירים השלישי שהתקיים במכללה האקדמית גליל מערבי.
בסקר שנערך באמצעות מרכזי הצעירים של ג'וינט ישראל נמצא כי:
כ -23% מהאוכלוסייה בישראל הם צעירים בגילאים 18-35.
28% בלבד הם בעלי השכלה גבוהה ו-24% משתכרים עד 5000 שקל.
מדובר באוכלוסייה שעתיד המדינה תלוי בה והיא מוצאת את עצמה במאבק על עתידה. הצבא מהווה את המסגרת הרשמית האחרונה לצעירים בישראל.
אחרי השירות, עומד כל אדם לעצמו ולגורלו. החלטות שיקבל כל צעיר בשנות ה-20 לחייו, ישפיעו באופן ישיר על אופי, איכות והתנהלות החיים בהמשך.
החלטות על קריירה, לימודים ועבודה, הנלקחות בתקופה מעצבת זו, יקבעו במידה רבה את השביל בו יצעד הצעיר. נמצא, כי צעירים רבים חסרים את הכלים והמיומנויות לצלוח תקופה זו וכי חסר מענה כולל ומקיף לסוגיות אלו.
בכנס ישראל לצעירים השלישי, שהתקיים במכללה האקדמית גליל מערבי בעכו, ניתנה ההזדמנות לצעירים מובילים מכל תחומי החיים להיפגש עם קובעי המדיניות בארץ, להביע את דעתם ולנסות להשמיע ולשמוע פתרונות למצוקותיהם.
 |
"הכנס מהווה הוכחה נוספת שמוקד העניין של הדור הצעיר כמו גם של מקבלי ההחלטות איננו מצוי רק באילי ההון או באליטות הכלכליות כפי שרבים אוהבים להגיד. עיניהם של רבים מהדור הצעיר בישראל נשואות אל עין הסערה ואל לב העשייה הציבורית בישראל". אמר יו"ר הכנסת, רובי ריבלין בנאומו בפני באי הכנס.
לדבריו של ריבלין, הדרת הרגליים של רבים ומוכשרים מהכנסת וממעגלי ההשפעה של הסיג והשיח, שבסופה הכרעה דמוקרטית מקודשת, גובה מכולנו מחיר יקר.
אורח רם מעלה שנכח בכנס הינו שר החוץ של איטליה, מר פרנקו פטיני שהדגיש כי טרור הוא האיום המרכזי למדינות דמוקרטיות ולכן הוא מבין את החשיבות של נקיטת כל האמצעים הדרושים על מנת להבטיח את שלום האזרחים. עוד הוסיף פטיני כי הקהילה הבינלאומית מבקשת מישראל לקחת סיכונים, אבל היא אינה מציבה תמיד ביטחונות, כי בנטילת הסיכונים לא תישאר ישראל לבדה.
בין חברי הכנסת, השרים ואישי הציבור הרבים שלקחו חלק באירוע היה המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, המשמש כנשיא הכנס. את המגזר העסקי ייצג בין היתר, יעקב פרי, המשמש כנשיא המועצה הציבורית.
במושב הראשון של הכנס אשר התקיים בהיכל הספורט המרשים של המכללה, התקיימו מס' דיונים בהם:
"הקרב על הבית" – בו עלו שאלות מרכזיות בנוגע לדיור בר השגה לצעירים. כיצד יכולים צעירים להשפיע על מקבלי ההחלטות ועל השוק בכדי להגשים את חלום הדירה? מה אחריותה של המדינה בסיוע לצעירים להשיג קורת גג בסיסית? מהן אפשרויות הדיור שמציעים הנגב והגליל עבור צעירים בישראל ועד כמה הן מועדפות על ידי צעירים וזוכות לעידוד מהמדינה?
במהלך המושב התארחו שר השיכון אריאל אטיאס, ראש עיריית אשדוד – ד"ר יחיאל לסרי, ענבל אור – מנכ"ל קבוצת אור, איציק שמולי – יו"ר אגודת הסטודנטים, מרב כהן מתנועת "התעוררות" בירושלים ולילך אשר טופלסקי משנה למנכ"ל וראש החטיבה האסטרטגית בבנק הפועלים.
"צעירים לוקחים אחריות – מרשתות חברתיות להסברה ישראלית" - בדיון במושב זה עלו האפשרויות העומדות בפני צעירים להיות מעורבים ופעילים בהסברה הישראלית – האם אפשר לעשות הסברה מהכורסא? מה האפשרויות של יחידים ליצור הסברה אפקטיבית? מהן האפשרויות שמציע העולם המקוון ליצור מהפכה תודעתית ועד כמה צעירים ישראלים משתמשים בפלטפורמות הללו. וגם: בחינה של ההסברה הישראלית, לצד ביקורות על דור הצעירים של היום. האם ההסברה הישראלית מתנצלת והאם אפשר לעשות יותר?
חלקו השני של הכנס התקיים בפורמט של דיוני "שולחן עגול" בשורת נושאים, בהם: חינוך, דיור בר השגה, איכות סביבה, מעורבות חברתית ועוד. בדיוני השולחן העגול לקחו חלק אישי ציבור וחברי כנסת, פעילים צעירים ומרצי המכללה האקדמית גליל מערבי.
ח"כ אורי אורבך שהשתתף בשולחן העגול שעסק בנושא "צעירים בעידן התקשורת", השיב לטענה שהועלתה כי הצעירים אינם זוכים לחשיפה מספקת בתקשורת, שלפי דעתו לצעירים יש מעמד יתר בתקשורת כשבעיקר בטלוויזיה ישנה העדפה ברורה לצעירים בסיקור, זמן מסך ובתפקידי ניהול מרכזיים.
נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי, הפרופ' גדעון פישמן: "המכללה האקדמית גליל מערבי רואה עצמה כשותפה אסטרטגית לפיתוח חברתי, תרבותי וכלכלי של הגליל. ככזו, אנו מקדמים בברכה את באי כנס ישראל לצעירים השלישי, שעסק בסוגיות הרלבנטיות לפריפריה הצפונית של ישראל בפרט, ולצעירים בכלל: דיור בר השגה, אחריות חברתית והסברה ישראלית. אנו תקווה כי הכנס ייצר כיוונים ממשיים לפתרון בנושאים שידונו בו".