את מי מהסטנדאפיסיטים הבאים הייתם רוצים לראות בנהריה?
שחר חסון
נדב אבקסיס
שלום אסייג
לשמור על אנושיות
דרוג:
חברה וקהילה |
כתב נהריה ברשת |
11/12/2010
אתר "נהריה ברשת" מציג את עבודת הקודש אותה מבצעים הפעילים הרבים בעמותות ובארגונים השונים ברחבי העיר ואת חשיבות תרומתם, השבוע מופנה הזרקור למועדון "אנוש" בנהריה.
"אנוש", העמותה הישראלית לבריאות הנפש נוסדה בשנת 1978 על ידי קבוצת משפחות, מתנדבים ואנשי מקצוע. העמותה שמה לה למטרה לקדם את נושא בריאות הנפש של הפרט והמשפחה ולשקם את נפגעי הנפש בקהילה בתחומי החברה, התעסוקה והדיור.
בעמותת אנוש מופעלים שירותים בתחומים השונים, בתהליך שמטרתו לשפר את היכולות התפקודיות הנובעות מהתמודדות עם נכות נפשית, על מנת להגיע לרמה האופטימאלית של תפקוד עצמאי בקהילה, הכרה עצמית והחלמה.
מועדון אנוש בנהריה הוקם בשנת 1981 ע"י ארבעה עובדים ואם לילד פגוע, אשר לקחו על עצמם משימה חשובה זו. למרות התנאים הלא אידיאליים, עשה הצוות כל שביכולתו ופתח את ליבו למען המטופלים. בשנת 2,000 בסיועו של ראש העיר, מר ז'קי סבג, עברה התנועה למשכנה החדש ברח' ארלוזרוב 40, שם זכתה לתנאים וציוד משופרים.
במועדון נהנים המטופלים מפעילות חופשית (משחקי שולחן, מחשב ושיחה חופשית), פעילות מובנית (חוגים, הרצאות וסדנאות, מסיבות, ערבי חברה ותרבות) ופעילות פנאי וכיף (ימי כיף וטיולים ופעילות מחוץ למועדון). המועדון מהווה מוקד פעילות חברתית של נכי הנפש בקהילה ומסגרת לשיקום ולהעלאת איכות חייהם וחיי משפחותיהם.
יו"ר סניף עמותת אנוש בנהריה הינו מר כספי שמואל, השייך לצוות ההנהלה בעמותת של"מ, המסייעת רבות בגיוס מתנדבים ובארגון הפעילות השוטפת.
שמואל החל את דרכו כאח פסיכיאטרי יחד עם אחות נוספת ושתי עובדות במרפאה לבריאות הנפש בעיר. יחד עם תשעה מתנדבים קבועים אשר עוברים הכשרות מקצועיות ועוד אנשים טובים המסייעים מדי פעם, עושה הצוות כל שביכולתו על מנת לתת פינה חמה מלב אל לב ולמלא את שעות הפנאי של המטופלים.
אחד החוגים הזוכה להצלחה רבה במועדון הפעיל שלוש פעמים בשבוע, הינו חוג התיאטרון והדרמה אותו מקיימים תלמידי בית הספר הרב תחומי (עמל) במסגרת פרויקט המחויבות האישית. התלמידים המתנדבים במועדון פותחים את ליבם בשמחה למען האנשים הפגועים המגיעים מקשת גילאים רחבה, אשר המחלה מכרסמת באינטליגנציה ובכושר השיפוט שלהם.
המטופלים המשתחררים מאשפוז פסיכיאטרי, מגיעים לרוב ממשפחות הרוסות וזוכים לליווי צמוד גם מחוץ לשעות המועדון במסגרת פרויקט הדיור המוגן בו מסייעים להם במציאת מקום מגורים, שילוב במסגרות תעסוקה וחברה בקהילה.
האהבה והיחס החם והמסור מצד המתנדבים מרומם את רוחם וגורם להמשיך ולפקוד את המועדון בכל דקה פנויה. בחגים הופכים כולם למשפחה אחת גדולה, כשבמקום מתקיימים נשף פורים, סדר פסח ועוד..
בתמונה: מסיבת יום הולדת במועדון אנוש
אחד הדברים החשובים בהקניית תחושת ביטחון והשתלבות בחברה למטופל הוא מציאת מקום עבודה. הצוות מסייע להם במשא ומתן מול המעסיק, בקליטה במקום העבודה ובהשתלבות בו לאורך זמן. ישנם מטופלים אשר הצליחו מעל למשוער ונקלטו בארגונים גדולים בהם בית החולים נהריה.
סיפורו הנוגע ללב של י' בן ה-28, אשר נקלע למצב נפשי קשה בגיל צעיר, מדגיש את חשיבותו של המועדון למטופלים.
י' שהוריו התגרשו, עבר משבר בחייו ונקלע למצב פסיכוטי לאחר סיום לימודיו בישיבה בירושלים. לאחר ארבעה אשפוזים כפויים במוסדות שונים במהלך השנים, שלחה בת דודתו מכתב על מנת לאשפזו מרצון בבי"ח מזרע בעכו כדי שיגיע לאיזון תרופתי.
לאחר סיום אשפוזו ועל מנת לאפשר לו להתפתח, קיבל י' סל שיקום, בו מלווה אותו מדריכה ועובדת סוציאלית של מועדון אנוש, כמו – כן ניתנת לו קצבה חודשית המסייעת לו להתקיים.
לאחר מס' חודשים בהם השתלב באופן מופלא במועדונית, החליט י' כי הוא מעוניין להתפתח וללמוד ולשם כך פנה לעובדת הסוציאלית המטפלת בו. את היציאה ללימודים, התנתה העובדת הסוציאלית בכך שיעבור תקופה בה ינהל אורח חיים מסודר.
י' שהיה נחוש להמשיך ולהתקדם בחיים קיבל את עצתה והשתלב במקום עבודה אשר נמצא עבורו ע"י צוות המועדונית. המסגרת התומכת ותחושת ההערכה לה זכה במקום העבודה גרמו לו להקדיש שעות רבות מעבר לאלו שנדרש להן בפועל.
לאחר שעבד במשך תשעה חודשים ורכש מיומנויות בסיסיות שאבדו לאורך השנים, פנה שוב י' לעובדת הסוציאלית בבקשה לצאת ללימודים. לאחר שהוכיח את עצמו ורצה להמשיך ולהצליח, שמחה העובדת לסייע לו לצאת ללימודי תג"ת (תעודת גמר תיכונית), אותם סיים בממוצע מדהים של 80.
כיום ממשיך י' בלימודי בגרות מלאה, אותם יסיים בקרוב ובעתיד הוא מקווה ללמוד תואר בפסיכולוגיה.
"מועדון אנוש, כשמו כן הוא, יש חברים, פעילויות ואנשים בסיטואציה זהה לשלך אשר מסייעים בהתמודדות ומחזקים אותך", אומר י'.
כשהגיע למועדון היה אדם סגור, אך עם הזמן והביטחון שצבר במקום החל לקלף את שכבות ההגנה מעליו, ומאדם מופנם הפך להיות פתוח וחברותי. האמונה העצמית ותחושת המסוגלות אפשרו לו לקחת על עצמו תפקידים ומשימות אשר מילא במועדונית בהם: שיעורי תורה ופרשת השבוע, קיום טקסים בחגים וסיוע בכל מה שהטיל עליו הצוות.
לאחר שנתיים בהן ביקר י' באופן רציף במועדונית, הרחיקה אותו שיגרת יומו החדשה מלקיחת חלק משמעותי במקום כפי שהיה רגיל, אך למרות זאת הוא נמצא בקשר שוטף עם הצוות וזוכה למעקב בריאותי, תרופתי ולביקורי בית. הוא מבטיח לחזור ולתרום במקום כשיסיים את לימודיו.
"אני מבקש ממשפחות אשר יקירם פגוע נפש ויכולות לתמוך ולהגן עליו, לעשות זאת, מפני שיחס החברה הוא מנוכר וסטיגמטי", אומר י'.
שמואל, יו"ר הסניף, מקווה כי המועדונית הפועלת מכספי תרומות תמשיך להתקיים. "נפלה בחלקי זכות גדולה לעזור לאנשים מיוחדים אלו, אין לתאר את תחושת הסיפוק שמקנה לי כל יום במחציתם. כולי תקווה לראות צעירים רבים יותר המשתלבים בפעילות".