מגזין |
כתב נהריה ברשת |
13/2/2011
בצד הפחות חגיגי של יום האהבה מתנוסס אחוז הגירושין הגבוה, התפוררות מוסד הנישואין ובעקבותיו המסגרת המשפחתית המסורתית. רגע לפני חגיגת האהבה הבינלאומית פנינו לבדוק מה עושים כשהאהבה כבר לא מנצחת את הכל.
יום האהבה הפך עם השנים למקדש מסחרי שבו עומדים בני הזוג למבחן התוצאה: מי מפנק את מי וכמה ועד כמה מקורי...בשנים האחרונות אנו עדים להתפוררות מוסד הנישואין, עלייה במספר הגירושין וזוגות רבים מוצאים את עצמם מהר מידי על מדרגות הרבנות, או במקרה הטוב בייעוץ זוגי.
לרגל יום אהבה טל בוקריס ,יועצת, מנחה ומאמנת אישית בנושאי זוגיות והורות, תעזור לכם בהתמודדות עם משבר בחיי הזוגיות - מה עושים עם האהבה ומה עושים כדי שהיא לא תיגמר?
 |
איך אפשר לשמר אהבה בעידן המודרני שבו אנו חשופים לריגושים רבים ופחות אחד בשני?
לשמור על האהבה זה משימה לא פשוטה,במיוחד לזוגות שחיים שנים רבות ביחד.אבל יחד עם זאת זה יכול להיות פשוט,הכול מתחיל ונגמר במודעות שיש לבני הזוג ולציפיות שלהם אחד מהשני. ראשית צריך לקבל את העובדה שאין ולא יהיו את אותם פרפרים שהיו בראשית הדרך,שנית חשוב כל הזמן לדאוג שיהיה זמן איכות זוגי משותף (אחת לשבועיים שעה של קפה בבוקר,אולי ארוחת צהריים או דרינק בערב). ובנוסף חשוב מאד לשמור על אסתטיקה:דווקא בגלל שאנחנו עם אותו אדם כל-כך הרבה זמן,צריך לדאוג להיות נעימים,ריחניים,מסודרים. יותר נעים לבוא הביתה לאישה/איש נקי וריחני מאשר לטרנינג עם כתמים של שמן או חלב של תינוק. אין מה לעשות וצריך פשוט - לעשות! אלו הדברים הקטנים שיכולים לעשות את ההבדל.
הדבר האחרון והחשוב זה לזכור שאהבה היא כמו זיקית,כל פעם משנה צבעים,פעם אפורה ופעם ורודה,פעם לבנה ופעם כחולה. לא משנה מה הצבע שיש, תמיד תנסו לזכור את החלקים הטובים בבן-זוגכם ותחברו את עצמכם בדיוק למקום הזה כשאתם כועסים,עצובים או סתם משועממים.– זו מודעות וזה עניין של החלטה.זה לא פשוט,אבל אפשרי..ואם לא מבינים איך,אפשר ללמוד את-זה.
מול איזה אתגרים ניצבים בני הזוג בימינו?
יש שיאמרו שהאתגר הגדול ביותר הוא השגרה,אבל אני לא נוטה להסכים לזה.שיגרה הרבה מאד פעמים היא דבר נעים,שמעניק ביטחון ושלווה ובמידה ורוצים להפר אותה,אפשר פשוט להפר אותה... אני רואה כאתגר הגדול ביותר הוא הציפיות שיש לנו מבן הזוג לעומת מה שאנחנו מקבלים בפועל.כשאין התאמה בין הציפיות אחד מהשני זה גורר להרבה כעסים, מתחים וריבים מיותרים. ב"תאום ציפיות" הכוונה לחלוקת תפקידים שמתאימה לשני בני הזוג, הסכמה על חינוך הילדים ויכול גם להגיע ל"איפה נהיה בפסח ובראש השנה".
צריך להבין שהזוגיות אינה עומדת בפני עצמה, תמיד יש סביבה משפחה,חברים וילדים וזה דורש המון גמישות,התחשבות ופשרות. כשמבינים זאת ועורכים תאום ציפיות בצורה מאד ברורה, מונעים הרבה מצבים של חוסר ודאות,ותסכולים .כמובן שצריך לזכור שמה שמתאים בזוגיות אחת לא בהכרח מתאים לזוגיות אחרת.וזה כבר קשור לחינוך,ערכים,סביבה חברתית וכד'.
נהוג לחשוב שלאישה תפקיד מרכזי בשימור התא המשפחתי, היום זה עדיין תקף?
מבחינתי אין חוקים מוגדרים וברורים. כבר ציינתי שבזוג יש יותר משניים. נכון שיש את המשפט שאומר "אישה בונה ואישה הורסת" אבל אני מכירה הרבה משפחות שדווקא הגבר היה זה שהרס. כדיי שזוגיות תתקיים בנעימות, בשלווה ובנחת, שני בני הזוג אחראים לכך. אישה יכולה לבנות,להשקיע ולתת ובכל זאת אם הגבר לא רוצה, בסוף זה יתפרק בדרך זו או אחרת. אז לא! האחריות היא לא רק על האישה אלא על שני בני הזוג. כמו בשיר של שלמה ארצי "פעם תורי ופעם תורך לאהוב" יש תקופות שהאישה משקיעה יותר,יש תקופות שהגבר. ויש תקופות שיש "עייפות החומר" מצד שני בני הזוג וגם זה בסדר.
בתקופות שכאלה אני ממליצה לתת אחד לשני "ספייס".
מניסיונך, מהן הסיבות המרכזיות לגירושין? האם בגידה, וכחנות, מצב כלכלי?
בנוגע לבגידה הגברים הם אלה שבד"כ יפרקו מיד את הנישואין ,לנשים יש יותר נטייה לסלוח.זהו נושא מאד רגיש וטעון ובצדק.אם יש משבר אחד שהוא "המשבר" בזוגיות זה בגידה ובד"כ מביא לתוצאה אחת של גירושין,אם כי לא בהכרח.
וכחנות,התחשבנות,מצב כלכלי, כל אלה הם סימפטומים למצב לא טוב בזוגיות ויכולים להיות תירוצים.איך שלא יהיה, אפשר לצמוח מכל קושי וזו לא אמירה מן הפה לחוץ.כבר ראיתי זוגות שיצאו ממשברים קשים ביותר. יש בעיקר שתי סיבות עיקריות לגירושין האחת היא כשאחד מבני הזוג מאס ואין לו שום רצון להישאר בזוגיות,במקרה שכזה שום דבר לא יעזור.אפשר אולי לדחות את הגירושין אבל זה יגיע מתישהוא.הסיבה השנייה לגירושין היא אחת ויחידה: יד קלה מידי על ההדק. נוצרה נורמה בחברה שלנו שאם בן הזוג "כבר לא אותו הדבר" אז קדימה "שברו את הכלים ולא משחקים" ואני אומרת רגע,רגע,עצרו שנייה....
יש עוד כל-כך הרבה לעשות לפני שמחליטים לפרק את החבילה. אני ממליצה על תקופת פירוד מסוימת,תנוחו אחד מהשני. תקופה זו צריכה להיות מוגדרת בזמן של התחלה וסוף,ושיהיו לה חוקי התנהגות מוגדרים ומוסכמים על שני הצדדים,במיוחד עם יש ילדים. אפשרות נוספת,מומלצת זה לפנות לייעוץ זוגי, לגישור או קבוצת תמיכה,לא בהכרח מובטחת לכם חזרה לזרועות אחד של השנייה,אבל לפחות אם תחליטו להיפרד סופית זה יהיה מהסיבות הנכונות ובדרך יותר בוגרת.הרי להתגרש תמיד אפשר.
חשוב לי לציין שאני לא מדברת על מקרים בהם יש התעללות כזו או אחרת בזוגיות.במקרה שכזה (חלילה)יפה שעה אחת קודם.
אם היו מבקשים ממך 3 טיפים עיקריים לטיפוח הזוגיות. במה היית בוחרת?
לגברים הייתי אומרת לעשות מחוות קטנות, אנחנו הנשים נורא נהנות מתשומת לב והדברים הקטנים האלה פשוט עושים לנו את-זה :פרח קטן, סימוס חביב,לקחת את הילדים ולתת אחה"צ פנוי,לדאוג לארוחת ערב,לומר סתם בלי סיבה "התגעגעתי נורא" . מה שנקרא "אתה יודע מה אני אוהבת....." ו..."יאלה פנק אותה"!
לנשים אני ממליצה לפרגן על כל דבר, ממש על כל דבר,גם אם לך זה נראה ברור מאליו.אין מה לעשות יש בגברים שלנו לעולם משהו ילדי ויש בזה היגיון ,שהרי הנשים הם אלה שגידלו אותם. תנו להם כמה שיותר חיזוקים.הם לעולם לא יודו בכך,אבל זה נותן להם להרגיש "גברים" וכאלה שתמיד צריך אותם.
לשני בני הזוג אני ממליצה לתת מידי פעם מרחב מחייה. אתם זוג שחיי ביחד,זה לא אומר שאתם צריכים לעשות הכל ביחד,זה לא אומר שהבעל צריך להיות "החבר הכי טוב שלך". מותר לכם להיות ביחד ולחוד. זה נקרא בשפה מקצועית "נבדלות" והיא חשובה בכל מערכת יחסים ובזוגיות ארוכת שנים,היא מאד מומלצת.אז כן,הבעל שלך יכול לנסוע לחופשת סקי עם חבר ואשתך יכולה לצאת לבלות עם החברה שלה. געגוע זה דבר בריא.
רוצה מילה לסיכום?
כן,אני אשמח לנצל את הכתבה הזו ולומר לכל הזוגות וההורים את משפט המפתח שלי שכל אחד בחייו צריך לאמץ. בחיינו אנחנו נתקלים לא פעם בשאלות, קונפליקטים, פחדים, חששות ועוד, אך לא תמיד יש לנו את הכלים להתמודד עם קשיים אלו, לכן חשוב תמיד להתייעץ,ללמוד,ולטפל בקושי.הורים לא נולדים עם ספר הדרכה,זוגות לא מקבלים בחתונה חוברת כללים ולחיים שלנו אין פתק החלפה!
מבחינתי המוח, הראש, הלב והנשמה הם שרירים שיש לאמן,לפתח,לתחזק,להרחיב.
אימון "שרירים" אלו, בתחום אחד ( למשל זוגיות,הורות ואו כל תחום אישי אחר) יוביל תמיד להתפתחות אישית, למידה והעצמה שתשפיע באופן חיובי על כל שאר התחומים בחיים. והכי חשוב: מי ייתן ורק האהבה תנצח! אז אתה - מהר דאג לארוחה רומנטית שתהיה הפתעה ואת - כל הערב תחמיאי לו על-כך.
חג אהבה שמח