משפט וביטוח |
כתב נהריה ברשת |
2/7/2011
עונת הרחצה נפתחה בחופי ישראל. למצער, מידי שנה בשנה מדווחים בישראל עשרות מקרי טביעה בבריכות בחופים ובנחלי הארץ. טביעה יכולה לגרום לנזקים גופניים שונים , החל מפגיעות מוחיות קשות וכלה במוות.
בתי המשפט הכירו לא אחת באחריותן של הרשויות המקומיות על החופים הנמצאים בשטחן המוניציפאלי. על כתפי הרשות המקומית רובצת האחריות לפעול באמצעים סבירים על מנת למנוע כניסה לים לחופים לא מוכרזים וחופים בהם אין שירותי הצלה. כמו כן, מוטל על הרשות המקומית להתריע בפני הרוחצים בים במקומות לא מוכרזים כי הרחצה במקום הנה על אחריותם בלבד.
במידה ומדובר בחוף מוכרז מוטל על העירייה לוודא כי הים ראוי לרחצה ועליה להסיר מפגעים או סכנות המצויים בתוך המים או מחוץ להם. כמו כן, על העירייה לבדוק כי החוף מגודר ומסומן וכי שירותי ההצלה בחוף נעשים ע"י אנשי מקצוע מיומנים ועם כל הציוד הדרוש ואף לדאוג לזמינותה של תחנת עזרה רפואית ראשונה.
מכח אחריותה של העירייה כמחזיקה בחוף ובעלת השליטה במקרקעין כלפי מבקרי החוף ואורחיו ניתן להטיל אחריות בנזיקין, במקרה טביעה או פציעה גם על המדינה, שכן מוטלת עליה חובת זהירות מכח הסמכויות אשר הופקדו בידי שר הפנים להסדיר בהתאם לחוק הסדרת מקומות רחצה את מקומות הרחצה השונים בישראל.
במקרה של אירוע טביעה בכנרת החיל בית המשפט את האחריות לטביעה על המדינה וזאת מכיוון שעל אף מספר מקרים של טביעה בכנרת בהם קופחו חיי אדם , שר הפנים לא השתמש בסמכות המוקנית לו לאסור כניסת מתרחצים לחוף השקט. במקרה דנן דובר על חוף מוכרז אשר בעקבות ירידת מפלס המים ותופעת מדרגה הפך לחוף מסוכן. בית המשפט המחוזי קבע כי המדינה התרשלה כלפי הרוחצים בחוף בהתאם לנסיבות.
בתי המשפט התייחסו לא אחת לאחריותם של הטובעים עצמם וקבעו כי מדובר בהסתכנות מרצון של הקורבן, או למצער לאשם תורם מצידו. במקרים מסוג זה בודק בית המשפט את התנהגותו של הטובע והאם הוא נהג כאדם סביר ואחראי, האם הוא נקט בזהירות סבירה וכדומה.
יצוין, כי בית המשפט בוחן את נסיבות המקרה לגופו ואין פרשה אחת דומה לרעותה.
עונת רחצה מהנה ובטוחה!
באדיבות סודאי את סודאי משרד עו"ד