מגזין |
טל קורן - נהריה ברשת |
19/5/2011
חגיגות יום ההולדת ה-36 למדינה עוררו את תחושות הגאווה והפטריוטיזם של כולנו נוכח האתגרים הרבים שנאלצה המדינה הצעירה להתמודד ועדיין מתמודדת כדי להבטיח את קיומה וציביונה. לכן, היום יותר מתמיד, חשוב לשמוע את סיפורם של יהודים מהארץ ומהקהילות השותפות להן בעולם, הפועלים במסגרת "שותפות 0002" של ה"סוכנות היהודית לארץ ישראל" ומזכירים לנו כי אין לנו מקום אחר.
אלפי מתנדבים ושליחים של "הסוכנות היהודית לארץ ישראל" פועלים ברגעים אלו ממש ולכל אורך השנה על מנת להפיץ את ערכי הציונות והאהבה למדינה, מאחר שמטרות מרכזיות של הציונות מן העבר כמו הקמת הבית הלאומי היהודי כבר הוגשמו - חל שינוי בדגשים ששמה הציונות, כשעיקר המאמצים כיום מכוונים לשלושה תחומים מרכזיים: עידוד יהודים לעלות ולהשתלב בהצלחה בחיים בישראל, חיזוק הזהות היהודית בקרב בני הדור הבא וחיבורם לישראל, הבטחת מעורבות יהודי העולם, ביחד עם ישראלים, בעיצוב אופייה העתידי של החברה הישראלית.
ככתב מקומי אני נחשף מדי יום למידע רב אשר כולל בעיקרו סיפורים על אלימות, פשע והצדדים הפחות חיוביים שיש לחברה שלנו להציע, אך אותם שכיות חמדה אשר בהם אני נתקל מדי פעם שולחים עלומות אור על הישראלי האחר, הגאה והאוהב את מדינתו, שעושה כל שביכולתו על מנת להגן עליה ולהפיץ את ייחודיותה בעולם.
כשהחלטתי להכין כתבה לרגל שנת ה-63 למדינה לא היה לי ספק כי זה המקום לתת דרור למגשימי הציונות בת זמננו, האנשים שבשבילם הישיבה שלנו בארץ לא נתפסת כדבר מובן מאליו ותחושת השליחות בוערת בעצמותיהם. על מנת למצוא את אותם אנשים, ידעתי כי עלי לפנות לארגון המזוהה יותר מכל עם העם היהודי וערכי הציונות - "הסוכנות היהודית לארץ ישראל".
באזור הגליל המערבי פעולות שתי שותפויות: "שותפות נהריה - צפון ניו-ג'רזי", הפועלת משנת 2004 ו"שותפות גליל מערבי - אגד קהילות מרכז ארה"ב", הפועלת משנת 1998 כשאת שתיהן מנהלת הגב' לי-את כהן. "אני גאה לעבוד בסוכנות היהודית ומאמינה בדרכה, בחרתי לנהל שותפויות שכן בעיני זה המקום הכי רלבנטי למי שרוצה להשפיע על עיצוב העם היהודי העתידי", אומרת לי-את. "השותפות פועלת באמצעות מתנדבים אידיאליסטים מישראל ומהקהילות שלנו.
 |
מימין הגב' לי-את כהן מנהלת השותפות, במרכז הגב' רעיה שטראוס היו"ר הישראלי של ועדת
השותפויות,משמאל הגב' קרן אור גרינברג זוכת התחרות "יהדות בפוקוס", בקטגוריית
"הסיפור יהודי".
מתנדבים אלה רואים בחיבור בין ישראל לקהילות השותפות ערך חשוב ונעלה, והם פועלים במרץ רב כל אחד בתחום הקרוב לליבו, בין היתר בתחום החינוך, האומנות, השיווק והרפואה. למעשה, כל אדם לפי כישוריו יכול לתרום ולהיתרם באמצעות החיבור הייחודי שנוצר בין שני הצדדים. השותפות היא קרקע פורייה לבניית קשרים וחיבורים מרגשים ומשמעותיים סביב זהותנו היהודית וסביב ישראל כמרכז העם היהודי.
אני זוכה לחוות רגעי קסם מדי יום, כשההשפעה של המפגש בין יהודים מישראל לבין יהודים מעבר לים היא משנת חיים. במקרים רבים זו הנקודה הארכימדית בחייהם של אנשים אלה". קצרה היריעה מלהכיל את מגוון הפרויקטים ותרומתם האדירה לקהילות משני הצדדים, אך הסיפורים הנוגעים ללב שיובאו בהמשך יפתחו בפניכם צוהר לאהבת אמת למדינה ולערכיה. את סדרת מפגשי ההסברה על ישראל בקהילות ממנה חזרה קבוצה של 11 בני נוער מעכו ומטה אשר הם לא ישכחו לעולם.
 |
מפגש בין תלמידי אורט רוז מעכו עם חבריהם מלוין אקדמי שבדאלאס טקסס.
דודי פלס בן 16 מעכו שהיה בין חברי המשלחת מספר על התחושות שלו בעקבות הביקור: "להיות יהודי עבורי היום זה להיות חלק ממשהו גדול שאפשר להשתייך אליו בכל מקום בו אתה נמצא בעולם". עומר צ'רטוף, בת 16, מקיבוץ שמרת שהשתתפה אף היא במשלחת חזרה עמוסת חוויות. "המשלחת חיזקה אצלי את התודעה שישראל היא הבית שלי, למרות שיש המון מקומות אחרים שהם מאוד נוצצים, ישראל תמיד תהיה המקום בשבילי. ללכת במקומות שבקושי יודעים משהו על ישראל יצר אצלי את ההבנה שצריך להפיץ את הציונות".
יהודה בן ה-5 שהגיע עם משפחתו לחגיגות בר מצווה במודיעין, הפציר בהם לכל אורך הביקור שייקחו אותו לגן בנהריה, הגן עליו שמעו כל כך הרבה מהגננת שלהם בצפון ניו ג'רזי. ההורים נענו לבקשתו, ובוקר אחד נסעו כולם ממודיעין לנהריה למפגש מרגש במיוחד, ילדי הגן בנהריה ציפו לו בכיליון עיניים וקיבלו אותם בהרבה חום ואהבה. אין ספק לכשיגדל תהיה למפגש זה השפעה על עיצוב דמותו והקשר שלו לישראל.
ערכי הערבות ההדדית ותחושת ההזדהות העמוקה באו לידי ביטוי במלחמת לבנון השנייה, כשבמהלכה הגיעו שני רופאים מהקהילות השותפות בכדי להתנדב בבית החולים נהריה לאחר קורס רפואת חירום שעברו יחד, במהלכו למדו כיצד להכין את בתי החולים שלהם למצבי חירום. "כשרופאים עוזבים את ביתם המוגן בארה"ב, את משפחתם ומקום עבודתם כדי לסייע ליהודים אחרים בישראל, זוהי המהות של השותפות" אומרת לי-את.
ג'יקוב נימן, צעיר יהודי מדאלאס הגיע לארץ בפרויקט שמכונה "תל אביב 1". אסתי ויסמן שהייתה צמודה לחברים שהשתתפו בפרויקט מהקהילות של שותפות 2000 גליל מערבי, הכירה לו בחורה ישראלית חביבה בשם יהודית פסוב. הבחור חיזר אחריה, עשה עליה רושם ובסופו של דבר הם התחתנו. כיום חי הזוג בתל אביב, כשג'יקוב עושה מוסיקה ונהנה מישראל. הוריו של ג'יקוב המתגוררים בדאלאס ואחותו הגרה באוסטין אירחו את אסתי ויסמן כשביקרה באזור במסגרת משלחת מנהיגות צעירה וכיום הם משפחה אחת גדולה. כשההורים הגיעו לארץ הם התארחו אצל אסתי בקיבוץ כברי וטיילו יחד בגליל המערבי.
ג'ון שטראוס החי בקנטון אוהיו לא רצה שום קשר לישראל, אך בעקבות שיחה עם תמיר פורטר מעין המפרץ שהיה שליח של הסוכנות באזור הגיע ג'ון לביקור בארץ והתאהב בה מיד!. מאז כבר כמה שנים שהוא מגיע לבקר בקביעות, לוקח חלק בפרויקטים של השותפות בקהילתו ומארח בביתו את השליחים הצעירים.
אריה זלי, קב"ט מטה אשר, נסע לוועדת ההיגוי בדאלאס שם ביקר בפעם הראשונה בבית הכנסת מאז בר המצווה. המפגש גרם לו לחוויה אישית עצומה והיום הוא ממשיך לפקוד את בית הכנסת בישראל. אריה בהיותו הקב"ט מחבר את היהודים האמריקאים לישראל דרך הרגליים ודרך סיפורי גבורה ליד הגבול.
אין ספק שההבנה שלהם את מימדי הארץ בעקבות הסיורים ואת קרבת הגבול והטילים משנה לרבים את השקפת עולמם. משפטים כמו "עכשיו אני מבין את התגובות שלכם לאיום הערבי", "מצאתי אצלי בלב את האהבה לישראל שחשבתי שכבר איבדתי בשל ההסברה באמצעי התקשורת", הינם משפטים שכיחים בשותפות. ביום העצמאות הנוכחי, כמו בכל יום עצמאות, יצאו לקהילות חבורות זמר, מוסיקאים, נגנים ולהקות מהאזור כולו, על מנת להופיע ולתת "טעם של ישראל".
כשחוזרות המשלחות ומספרות על החוויות מההופעות, ניתן לראות עד כמה הנסיעה בתור "שגרירים של ישראל" ושגרירים של נהריה והגליל המערבי בפרט, תרמה להם בגיבוש הזהות היהודית והישראלית ותחושת הגאווה לחיות בארץ בתקופה זו. המפגש האישי עם ילדים, נוער ומבוגרים, חיזקה אצלם את האמונה בחשיבות החיבור ליהודים מעבר לים, ועד כמה החיבור האישי לפרטים היא השורש בחיזוק העולם היהודי כולו.
 |
בתמונה: משלחת מורים מהגליל המערבי בדאלאס טקסס.
בשותפות לא נחים לרגע כשפרויקט רודף פרויקט ומשלחות באות ויוצאות בזו אחר זו. השבוע התארחה משלחת של סטודנטים בגליל המערבי במסגרת פרויקט "תגלית", ובנהריה התכנסה הנהלת השותפות המתנדבת לסדרת דיונים לגבי תוכניות השנה הקרובה, בראשות הגב' רעיה שטראוס בן-דרור. במהלך החודשים הקרובים יתארחו בגליל המערבי מאות מאנשי הקהילות. יהודים טובים שרואים באזורנו את ביתם השני!
את תפקיד היו"ר הישראלי של ועדת השותפויות הגלובאלית ממלאת הגב' רעיה שטראוס בן-דרור, אשר ניתן לראות את הברק בעיניה כאשר היא מתבקשת לספר על השותפות המהווה פרויקט דגל עבורה בין שלל המיזמים החברתיים והקהילתיים אותם היא מובילה.
מתי הצטרפת לתכנית שותפות 2000?
"הצטרפתי לתכנית שותפות 2000 לפני כ- 8 שנים כיו"ר שותפות נהריה וצפון ניו-ג'רסי, ומזה כ- 4 שנים אני מכהנת בתפקיד היו"ר הישראלי של ועדת השותפויות הגלובאלית.
ההצטרפות לשותפות הייתה המשך לעשייה הציבורית שלי בקידום האחריות החברתית, האחדות והמצוינות, והתאימה לחיבור החזק שלי לגליל שבו נולדתי ובו אני מתגוררת עד היום. הוריי עלו לישראל והתיישבו בנהריה מתוך להט ציוני כבר ב- 1936, ואני גדלתי על ערכי היחד, הנתינה והבחירה בישראל.
יחד עם זאת, ההצטרפות לשותפות הפגישה אותי עם חלקים של העם היהודי שאותם לא פגשתי עד לאותה העת. כיהודיה חילונית לא הייתי, לצערי, מחוברת ליהדות העולם. כרבים מהישראלים לקחתי את היהדות כמובנת מאליה – כי בישראל אתה תמיד יודע מתי שבת, גם אם אתה חילוני. ההיכרות עם הקהילה בתפוצות, כשפגשתי אנשים שעליהם "לעבוד בלהיות יהודים", פקחה את עיניי למשמעותה של הזהות היהודית.
זה לא הופיע אצלי קודם, ולצערי זה עדיין לא מופיע אצל רבים בישראל, אנו לא מודעים לשורשינו. אחרי שנכנסתי לשותפויות, התאהבתי, והבנתי כמה אנו זקוקים זה לזה, ולסיוע של יהדות העולם בבנייתה של ישראל ובמשימות שהיו לנו פה – כמו קליטת העלייה ובניית הארץ. לא היינו יכולים לעשות את הדברים ללא עזרתו של העולם היהודי.
כששמעו אותי מדברת על התהליך שעברתי, הציעו לי את תפקיד יו"ר הועדה הגלובאלית. מאוד חששתי לקבל את התפקיד, בשל גודלה של המשימה ומכיוון שאני מחויבת לנושאים ופעילויות רבות.
לקח לי חצי שנה להחליט, ובמשך אותה תקופה הבנתי שיש בתפקיד אתגר גדול, אחריות והזדמנות עצומה בכך ששותפות 2000 יכולה להיות הפלטפורמה של חיבור העם היהודי ומדינת ישראל אל עתידם.
ההיסטוריה מגלה שערכים ואופן ההתנהלות של מדינות משפיעים על הצלחתן יותר מהמשאבים הטבעיים. אני מאמינה כי כדי לחולל עתיד חדש למדינת ישראל ולעם ישראל יש "לכתוב את הסיפור בעצמנו" ולהניע את השינוי ביחד. זוהי גם הסיבה שאחד התהליכים הראשונים שהתנעתי כיו"ר שותפות 2000, הוא גיבוש חזון השותפויות, בהשתתפות ראשי הקהילות השותפות בישראל ובצפון אמריקה. חזון התכנית שגיבשנו הוא: "עם יהודי גלובאלי ומאוחד המורכב ממארג מגוון של יחידים, משפחות וקהילות משגשגות, כשישראל היא לבו". מאז אנו פועלים לגזור מהחזון תחומי פעולה, יעדים ומדדים".
 |
בתמונה: הגב' רעיה שטראוס בן-דרור
מה מניע אותך בפעילותך הציבורית?
"עתידה של מדינת ישראל ואחדות עם ישראל הם נושאים המעסיקים אותי בפעילותי הציבורית כבר שנים רבות, מאז שהגדרתי את דרכי האישית וחידשתי את הבחירה של הוריי בישראל. לערכים של הוריי התווספו התובנות שצברתי: שרק מנהיגות ומוכנות לקחת אחריות, יאפשרו להניע שינוי; שלפילנתרופיה יש להתייחס כחלק מאחריות חברתית כוללת, ולנהל אותה כהשקעה – עם חזון, מטרות ומדדים ברורים לתוצאות; ושמצוינות – בכל התחומים, כולל תרבות ואמנות, תאפשר לנו להתקדם. הדור של הוריי עשה את הבלתי אפשרי והקים את המדינה. הערך שמאפשר לישראל כושר תחרות בעידן שלנו הוא מצוינות – ידע, מקצועיות וערכים, ולכן, בעיניי, מצוינות היא הציונות החדשה.
אני תומכת ומובילה מזה 10 שנים ב-'מכון ראות', המוביל את חזון 'ישראל 15', העוסק במיצוי יכולותיה המיוחדות של ישראל והפיכתה לאחת מ- 15 המדינות המובילות בעולם באיכות החיים של תושביהן.
במכון ניתחו את המרכיבים המאפיינים מדינות שעשו קפיצת מדרגה חברתית וכלכלית, לצד חזון, העצמת מנועי צמיחה, יצירת מדדים, עידוד שיח ציבורי ושיתוף פעולה בין מגזרי, כל אחת מהמדינות האלה מאופיינת במימוש 'המרכיב הייחודי' שלה. המרכיב הייחודי שלנו הוא העם היהודי, הפוטנציאל הבלתי ממומש במונחים של רשת חברתית וכלכלית, מגה קהילה עם ערכים משותפים בישראל ובעולם, ושותפות 2000 היא ודאי פלטפורמה ייחודית לחיבור עמו.
בעקבות עבודת המחקר של המכון הבנו גם כי קפיצת מדרגה לאומית מורכבת מאוסף של קפיצות מדרגה אזוריות – כמו זו שאנו פועלים לחולל בגליל המערבי - פעילות שבה משולבת גם שותפות עכו ומטה אשר עם אגד קהילות מרכז ארה"ב".
מה החשיבות של השותפויות בעינייך?
"השותפויות כה חשובות בעיניי כי כל מי שעוסק בהן ונחשף לעם היהודי – מתעוררת אצלו הזהות היהודית. השותפות מהווה כלי משמעותי בטיפוח הזהות היהודית הן בישראל והן בתפוצות. בתפוצות ניכרת מגמה של התרחקות מהיהדות, שבאה לידי ביטוי בשיעורי התבוללות הולכים וגדלים. השותפות מייצרת קשר מאד מיוחד עם ישראל שגורם לחיזוק הזהות היהודית ומצליח למנוע התבוללות ממי שנחשף לפעילות שלה. בישראל, המגמה היא התרחקות מהזהות היהודית, והשותפות מצליחה לחזק את הזהות היהודית בקרב הישראלים.
שותפות 2000 הינה תכנית הדגל של הסוכנות כיום, בתחום הקשר ההדדי בין הקהילות בתפוצות והחברה בישראל: 46 שותפויות מחברות בין 74 ערים ורשויות מקומיות בארץ עם כ- 550 קהילות בעולם. זהו מהלך מוביל של העם היהודי – אזור מול אזור, ילד מול ילד, ומרגש לראות שאנשים מוכנים להתחבר למשהו גדול מאיתנו".
מהו הרגע המשמעותי ביותר לו זכית במסגרת פעילות זו?
"בכל פעם שחוזרת משלחת של בני נוער מהקהילה השותפה שלנו בחו"ל, אני חווה רגעים מאד משמעותיים. בוגרי תכנית המנהיגות הצעירה שחזרו לישראל אמרו: "נסענו כישראלים וחזרנו כציונים ויהודים". המפגש היווה הזדמנות להעריך מחדש את זהותם כיהודים. כעת הם מבינים טוב יותר את המשמעות של מדינת ישראל לעם היהודי ומביעים מוטיבציה גבוהה מאד לגיוס לצה"ל – כל אלה גורמים לי להתרגשות גדולה ואני יוצאת ממפגשים אלו עם דמעות בעיניים.
עבור הצעירים האמריקאים המפגשים הללו מהווים הזדמנות ליצוק תוכן חדש, עדכני ומודרני למשמעות היותם חלק מהעם היהודי. הקשר שנוצר בין בני הנוער משמעותי וכן, וההזדהות והחיבור חזקים כל-כך, שבתקופת המלחמה בצפון הם התגייסו לסייע באופן אישי".
מהם המיזמים/הפרויקטים המרכזיים שאת מעוניינת לקדם בשנים הקרובות?
"האתגר שלי לשנים הקרובות הוא להטמיע את החזון והתכנית האסטרטגית של השותפות בכל אחת מהשותפויות וליצור חיבורים רבים יותר בין ישראלים ליהודים בחו"ל.
אני מאמינה בכל לבי שהשותפות שלנו צריכה לנבוע לא רק מה-'גורל המשותף' של העם היהודי, אלא מהחזון המשותף שלנו, המגדיר את התכנית כפלטפורמה מרכזית לטיפוח האחדות בעם היהודי ולטיפוח הזהות היהודית.
העקרונות האסטרטגיים של שותפות 2000 הנגזרים מהחזון, ושעליהם אנו עובדים היום הם: ליצור מודלים של יחסים בין קהילות שיהוו דגם לחיקוי; לפתח תוכניות במגוון תחומי עניין, המאפשרות את יצירת הקשרים ברמה האישית ומטפחות את הזיקה לעם היהודי; לפתח ולטפח מנהיגות קהילתית – כולל מנהיגות צעירה - ברוח חזון השותפות; חיזוק והעצמה של הקהילות בישראל ובעולם מתוך מחויבות ואחריות הדדית; והגברת המודעות של הקהילה בישראל לתפקידה הייחודי בעם היהודי.
אני רואה בשותפויות פלטפורמה ליצירת תכניות חדשניות ואפקטיביות לחיבור בין קהילות, אנשים, ארגונים ועסקים, וכן לחיבור הדור הבא. עלינו לגעת בנוער של המאה ה- 21 בצורה אחרת. הדבר אפשרי בשותפויות יותר מאשר בכל מסגרת אחרת, משום שזהו ארגון רוחבי ורשתי - לא היררכי, שמציע אפשרויות אינסופיות.
כעם יהודי גלובאלי בעידן המודרני יש לנו פוטנציאל שעדיין לא מומש במונחים של רשת חברתית וכלכלית, מגה-קהילה עם ערכים משותפים וזהות משותפת בישראל ובעולם".
לסיכום אומרת הגב', שטראוס כי היא רואה בתפקידה כיו"ר שותפות נהריה צפון ניו ג'רזי, ויו"ר עולמית של כלל השותפויות שליחות מרכזית. שליחות זו מעסיקה את רוב זמנה וממלאה אותה במשמעות גדולה.
"אני מתרגשת לראות חיבורים שחלמתי שיתרחשו – מתממשים: ברמה האזורית - החיבור בין "איים של מצוינות" ליצירת מרכז תרבותי רב-ממדי בגליל המערבי, שיניע קפיצת מדרגה אזורית ויביא לפריפריה אנשים ותעסוקה, שגשוג ופריחה; ברמה הארצית - הרחבת המעגלים של האנשים המובילים בישראל, והעמקת הזהות והמעורבות של צעירים ובוגרים בקהילה; ברמה הגלובאלית – העמקת הקשר עם הקהילות בחו"ל, יצירת פלטפורמות חדשות לשיתוף פעולה מתוך החזון המשותף ועידוד של מנהיגות צעירה. אני מאמינה שהעשייה שלנו בשותפות 2000 תעשה הבדל מהותי בעתיד העם היהודי ומדינת ישראל. המפתח לכל קפיצת מדרגה היא היכולת להטמיע שינויים עמוקים ועמידים - ואותם ניתן להניע רק יחד".