חדשות גלריות תמונות מגזין ספורט תרבות ופנאי חברה וקהילה חינוך ולימודים חיי לילה
חפש באתר

מקורות מידע מומלצים ברשת

אורית צוקר - טיפול בחרדות וייעוץ זוגי

הולי בייגל - שירותי קייטרינג חלבי

לימודי הנדסה - הפקולטה להנדסה כימית

פיקסייל - הדפסת תמונות על חומרים

שטרן ושות’ - משרד רואי חשבון בצפון

תושב חוזר - כל מה שכדאי לך לדעת

תמיכה לעמותות - הקמה, רישום וייעוץ

לוח אירועים

  

סקר מקומי

את מי מהסטנדאפיסיטים הבאים הייתם רוצים לראות בנהריה?

  • שחר חסון
  • נדב אבקסיס
  • שלום אסייג

הצדק החברתי כבר כאן

זמן רב לפני שהחלה מחאת האוהלים והאמונה של האזרחים שהכוח לשינוי נמצא בידיהם, פעלו תושבים בשכונות שפרינצק-אשכול בנהריה, במסגרת תוכנית משעו"ל, כדי ליצור מציאות אחרת, בה סולידריות חברתית אינה רק סיסמה.
Bookmark and Share

שכונת שפרינצק-אשכול מהווה כור היתוך בחברה הישראלית, עם עולים חדשים לצד ישראלים ותיקים, מעין בליל של עדות ותרבויות במקום אחד קטן. במשך שנים סבלה השכונה מתדמית לא מחמיאה, ונוסף על קשיי הקליטה בארץ, נאלצו התושבים במקום להתמודד עם סביבה מוזנחת ותשתיות ישנות. התושבים, שרצו ליצור מציאות אחרת ולשפר את איכות חייהם, החליטו לקחת יוזמה והצטרפו לתוכנית משעו"ל, שהחלה לפעול במקום.

משעו"ל (מתחם שילוב עולים) הינה תוכנית התערבות כוללת לאוכלוסיות במתחמים שכונתיים ברחבי הארץ, המשלבת עולים וישראלים ותיקים, ילדים ומבוגרים. ייחודה של התכנית הינה העובדה שהיא פועלת במתחם ספציפי בשכונות מרובות עולים, תוך הגשמת הרעיון של העצמה ממוקדת והתייחסות כוללנית ומקיפה למגוון הקשיים העולים מהמתחם. בפרויקט מקפידים גם להתייחס למימד הפיזי-סביבתי של המתחם, תוך שימת דגש על אחריות, מעורבות והתנדבות של התושבים למען הקהילה.

דגש נוסף מושם על יצירת שינוי במישור הקהילתי: יצירת התארגנויות של תושבים ברמת הבית והמתחם, כגון מינוי ועדי בתים, לקיחת אחריות על ניהול הרכוש המשותף, הפחתת קונפליקטים ועימותים בין-תרבותיים, התנסות באירועים משותפים, יצירת יחסי אמון בין הדיירים לבין מערך השירותים, ומציאת מענים חדשים המתאימים לתרבותם של העולים ושילובם עם ותיקים בשכונה.

בנהריה החל הפרויקט באוקטובר 2007 בחסות ראש העירייה, ז'קי סבג, ע"י המחלקה לשירותים חברתיים בעירייה, תוך מימון משותף של ארגון ג'וינט ישראל, משרד הרווחה והרשות המקומית. לאחרונה הורחב הפרויקט גם לשכונת קרית עשור, תוך שהוא זוכה לליווי צמוד והדרכה שוטפת של מנכ"ל העירייה, דני חמיאס, ומנהלת מחלקת הרווחה, אירית בוסידן.

סיירת תיקונים

בתחילת העבודה בשכונה נתקלו נציגי התוכנית בבניין בן שמונה קומות ללא חשמל בחדר המדרגות, כשהמעלית אינה פועלת בו במשך חודש וחצי בשל חוסר תפקוד מצד ועד הבית. דיירי הבניין הקשישים נאלצו לעלות מספר קומות ברגל עם פנסים, דבר שהיקשה מאוד על איכות חייהם ופגע במיוחד בדייר נכה מהקומה השמינית, שלא ראה אור יום במשך יותר מחודש. נציגי התוכנית החלו מיד לסייע לדיירי הבניין, הן בהקמת ועד בית חדש והדרכתו כיצד לתפקד בצורה תקינה, והן בהיחלצות מהחוב לחברת המעליות באמצעות סיוע בתשלומים. פעולה זו ריגשה מאוד את תושבי המתחם ויצרה אמון הדדי בינם לבין נציגי התוכנית.

כחלק משיפור התנאים הפיזיים של השכונה במסגרת פרויקט משעו"ל, בוצע בבניין שיפוץ מקיף בחסות העירייה ובסיועה, בשיתוף קבלנים וקרנות, כאשר התנאי לשיפוץ הבניינים היה הקמת ועד בית בבניין, השתתפות הדיירים בקבלת החלטות בסוגיית השיפוצים, וכן השתתפות בעלות הכספית. העירייה שיפצה את כל המקלטים הפרטיים בבניינים באופן יסודי ומקיף, סללה טיילת יפהפייה מאחוריהם, התקינה ספסלים חדשים, טיפלה בגינות הפרטיות ושיפרה להפליא את מראה השכונה.

אחד הפרויקטים המרכזיים בתוכנית, שזכה בכינוי "סיירת התיקונים", מהווה פיילוט ארצי ומונה 13 פעילים מתנדבים, בעלי "ידיים טובות" - חשמלאים, מהנדסים ואגרונומים מהמתחם - העוסקים בתיקון תקלות בבתיהם של קשישים ומעוטי יכולת, בתחזוקת בית משעו"ל בעיר ובתחזוקה שוטפת של הגינה הקהילתית בחצר הבית. לאחרונה אף הוקם מוקד תיקוני תפירה הנותן שירות ללא תמורה. דרך נוספת לחיזוק הקשרים בקהילה היא עיתון "משעלתון", המופץ בכ-1,100 עותקים מדי שלושה חודשים, ומחולק ע"י ועדי הבתים ופעילי התוכנית. העיתון נותן במה לתושבים לפרסום כתבות, וכולל גם מדורים כדרושים, נדל"ן ועוד.

 הצדק החברתי כבר כאן

מגשר התוכנית חיים ארדין הגיע לתפקיד לאחר שעבד במשך 13 שנים במחלקת הקליטה בעירייה. ההיכרות אותה יצר במשך השנים עם התושבים סייעה להם להפחית את החשש, והוא אף עבר בין בתי השכונה וסיפר על הפרויקט המתהווה. מתוקף היותו יד ימינה של מנהלת המרכז, ממלא חיים תפקידים רבים במקום, ובין השאר הוא מדריך שחמט, מתורגמן, רכז סיירת התיקונים ואחראי על קבלת הפניות מהתושבים ותעדופם.

"השתתפות בתוכנית יוצרת אצל בעלי המקצוע, שלא עסקו בו שנים רבות, תחושה שהם רצויים", מספר חיים, "יש להם בשביל מה לקום כל בוקר והם זוכים לתחייה מחודשת. פעמים רבות אני מוצא את עצמי עובד בשעות לא שגרתיות, אך התגובות להן אני זוכה מהתושבים שוות את הכל".

בחופשת הקיץ יזם פרויקט משעו"ל קייטנת שחמט לילדי השכונה. התושבים, ששמעו על הקייטנה, נרתמו למשימה וסייעו בהכנת סנדוויצ'ים, הקימו יחד עם הילדים גינה, העבירו סדנאות בישול והעצמה, ועשו הכל כדי שהילדים ייהנו. במהלך השנה מתקיימות במסגרת הפרויקט פעילויות מגוונות שמטרתן העצמת האוכלוסייה ועידודם ליצירת מרקם חברתי התורם לאיכות החיים של התושבים.

בין השאר פועל במקום מועדון שחמט מפואר, בו חברים 15 ילדים ועשרה מבוגרים תושבי המתחם, המתכנסים פעמיים בשבוע, ולומדים במסגרת המפגשים את רזי המשחק המאתגר, ובעזרתו מפתחים את החשיבה ואת הכישורים החברתיים. מדי שנה מתקיים טורניר שחמט לזכרו של סמל מרקו ברונשטיין ז"ל, תושב השכונה שנהרג בצבא בעת מילוי תפקידו, הנחתם בטקס מרגש בו משתתפים התושבים, שחקני השחמט ואמו של מרקו, פרידה ברונשטיין.

 הצדק החברתי כבר כאן

נאמני חירום

ילנה ליזרונוק, תושבת השכונה מזה 11 שנה, פעילה במשעו"ל מיום הקמתו ועברה קורסים והכשרות רבות במסגרת התוכנית. אחד הפרויקטים המרכזיים בתוכנית משעו"ל בו היא לוקחת חלק הוא נאמני החירום. במסגרת ההיערכות לחירום בעיר שופצו מקלטי השכונה, ונוסף על כך הכינו ועדי הבתים, בסיוע נציגי התוכנית, כרטיסי בניין, ובהם אינפורמציה על דיירי השכונה: גילאים, מחלות, מקצועות נדרשים בחירום ועוד.

כמו כן הוכשרו 35 נאמני חירום. הפעילים עברו סדנאות צח"ש (צוותי חירום שכונתיים) בעברית וברוסית, שעזרו להם להתמודד עם מצבי חרדה ופחד, ואף איפשרו להם לסייע לשכניהם במצבים מעין אלו. נוסף על כך הם עברו הכשרות ע"י כיבוי אש ומד"א, ורובם בעלי תעודות מתן עזרה ראשונה.

"למדנו מפסיכולוג כיצד לשחרר לחץ ולסייע לאנשים שצריכים לשבת במקלטים. אני אחראית בזמן אמת לעזור לבניין שלי ולתושבי השכונה, והידע שקיבלתי עזר לי פעמים רבות בחיי היום יום”, מספרת ילנה. על הדאגה איש לרעהו והידיעה כי בכל בעיה שתיתקל יש לה למי לפנות, היא מוסיפה שכאשר לא הצליחה לסגור את דלת ביתה באחד הימים, פנתה לחיים שהזעיק תושב מסיירת התיקונים. לאחר שעתיים של עבודה תוקנה הדלת ללא תשלום. "מאנשים שחיו כל אחד בנפרד הפכנו לחברה אחת מלוכדת, בה מתעניינים בשלומו של האחר. העובדה שיש מישהו שדואג לנו הפכה לדבר טבעי", היא אומרת.

 אחד האנשים המדהימים בפרויקט הוא בויקו אלכסנדר (85), שמגיע מדי בוקר למקום ומטפח את הגינה המרשימה שהקים במו ידיו. "הפעילות במקום היא מה שמחזק אותי ונותן לי את הכוח להמשיך לחיות", אומר בויקו בעיניים נוצצות.

 הצדק החברתי כבר כאן

נינה רבינוביץ', ניצולת שואה ותושבת השכונה, מספרת כי הפעילות במקום סייעה לה לצאת מהדיכאון בו היתה שרויה מאז שבעלה הלך לעולמו. "לפני שהתחילה הפעילות של משעו"ל במקום, לא ידעתי שיש כאן מתנ"ס. משעו"ל הוא הבית השני שלי ואני משתתפת בפעילויות רבות", היא מספרת.

גם זינה פרזינסקי, תושבת שכונת שפרינצק, מספרת על הפריחה לה היא זוכה בעקבות פעילות משעו"ל. “כשחיים נכנס לביתי ותיאר את הפעילויות לא כל כך האמנתי, ובכל זאת החלטתי לנסות. מאז שהצטרפתי אין יום בו אני לא משתתפת באחד החוגים. המקום הזה הוא גן עדן עבורי ועבור תושבי השכונה. העזרה אחד לשני והדברים החדשים שאנו לומדים מדי יום, גורמים לאנשים למצוא כישרונות שלא ידעו שחבויים בתוכם. השכונה השתנתה מקצה לקצה, הבניינים מטופחים, הסביבה נקייה והתושבים שלא הכירו אחד את השני הפכו למשפחה אחת גדולה", היא אומרת.

סדנת הרזיה

נוסף על כל פעילויות ההעשרה, לימוד עברית, סיוע מול גופים שונים בקהילה וטיפול בבעיות אישיות, להם זוכים התושבים, אחד הדברים לו מקנים חשיבות רבה בפרויקט הוא שמירה על אורח חיים בריא. במקום מועברת סדנת הרזיה ואורח חיים בריא ע"י מורן לסקוב, דיאטן קליני ומורה לחינוך גופני. "השינוי שחל באורח החיים של התושבים הוא עצום", אומר מורן, "אני רואה את האמונה ביכולת שלהם להצליח, את ההקפדה על אכילה נכונה ואת השמירה על כושר כחלק משגרת חייהם. זה עושה לי טוב לשמוע על שיפור בתוצאות הבדיקות או על ירידה במשקל, ואני שמח על ההזדמנות שניתנה לי לעבוד כאן".

מנהל אזור צפון בארגון הג'וינט, רונן סודרי, מספר כי הפרויקט זכה להצלחה אדירה בנהריה, וכראייה לכך נבחרה העיר לארח את כנס משעו"ל הארצי, שהתקיים לפני כשבועיים בבניין המידעטק. "שיתוף הפעולה והתמיכה הרבה מצד עיריית נהריה מסייעים לנו להמשיך ולהגדיל את התמיכה בפרויקט. נהריה מהווה מודל מוצלח עבורנו, ובכל פעם שאנו פותחים מוקד חדש, אנו מביאים אותם לעיר כדי שיקבלו הדרכה", אומר רונן.

מנהלת תוכנית משעו"ל בנהריה, קרן כהן: "ההצלחה מבחינתי היא האמונה של התושבים ביכולת שלהם לשנות. אנחנו מנסים ללמד את התושבים לקחת אחריות על עצמם באמצעות צוות עבודה. ברגע שהם מוכנים לעזור לעצמם, הם יזכו לסיוע מלא מאיתנו. הפכנו למשפחה אחת גדולה, שעורכת את כל החגים ביחד, לציין אירועים חברתיים ואף אישיים".

קרן מספרת שהיא לא מתכוונת לעצור לרגע ומציבה את האתגרים לעתיד, ובהם הקמת יחידת חילוץ אזרחי לשעת חירום, הקמת מרכז הורים וילדים במתחם והעברת רוב הפעילויות לידי פעילי התוכנית.

 הצדק החברתי כבר כאן

למתבונן מהצד נשמע הסיפור טוב מדי מכדי להיות אמיתי, אך מכתבי האהבה להם זוכים קרן וחיים מהורי ילדי חוג השחמט מסכמים את המהפכה שיצר הפרויקט במקום. "בית משעו"ל הפך עבור ילדינו כבר מזמן להרבה יותר ממקום שבו מתקיים חוג. בית משעו"ל הוא בית חם. בהיותם חשופים לפעילות המתבצעת במקום, הם לומדים על רוח ההתנדבות, העזרה לזולת, פוגשים אנשים עם לב רחב ופורחים כמו הגינה הנפלאה הפוגשת אותנו בכניסה למקום", נכתב באחד המכתבים, שמספר את כל התורה. 

עוד במגזין

מה היתרונות של בדיקות גנטיות
איך לחגוג אירוע בת מצווה במועדון: המדריך המלא
טיפים שחשוב לדעת לפני שקונים קלנועית
הדרכים הבטיחותיות ביותר לרכיבה על רייזר - טיפים שחייבים להכיר

תגובות תגובות
X