מסגרת חצי צבאית
עד לפני כשנה למדו כ-3,000 תלמידים בבית הספר עמל בנהריה, דבר שהקשה מאוד על ניהולו, ולאחר עבודה מקיפה שנעשתה הוחלט לפצלו לשלושה בתי ספר, אחד מהם הינו בית הספר הרב תחומי למצוינות ומנהיגות חברתית, שחקים. בהתאם לתפיסת עולמו של מנהל בית הספר, אבי מנשס, לפיה יש לעשות כל דבר באשר הוא בצורה הטובה ביותר, פועל המנהל יחד עם צוות המורים לעיצוב בני הנוער ולהשרשת ערכים של אהבת הארץ ומנהיגות.
כאשר הבין מנשס, כי בית הספר הטכני של חיל האוויר מועתק ממקומו, הוא החליט להקים, ממש אצלו, שלוחה של חיל האוויר, מתוך ידיעה כי בבית הספר כבר נמצאים המסלולים, ויהיה זה אך טבעי לחבור למכללה הטכנולוגית. לאחר פנייה לראש העירייה וקבלת הסכמה מצידו, נוצר קשר עם חיל האוויר, ויחד הוחלט להקים מסלול שוחרות כחלק מבית הספר הטכנולוגי של החיל. השנה החלו את לימודיהם 98 תלמידים בכיתות ט' וי', כאשר בשנים הקרובות יהפוך בית הספר כולו לחלק בלתי נפרד מהמסלול. יצוין כי התוכנית שפועלת בנהריה מהווה אחת מ-14 שלוחות הפזורות ברחבי הארץ, מחצור הגלילית ועד אילת.
![]() |
מסגרת הלימודים הינה חצי צבאית, כאשר התלמידים מקבלים את מקצת הזכויות שיש למשרתים בצבא, כבר בכיתה ט' או י'. בבית הספר פועלים מסלולי לימוד ייחודיים, ובהם מגמת מכונות, הנדסת אלקטרוניקה ומחשבים. למסיימים את הלימודים ניתנת אפשרות להמשיך שנתיים נוספות, ולסיים תואר של הנדסאים במכונאות או באלקטרוניקה. לאחר שיסיימו את כיתה י"ג או י"ד, הם ייקלטו ע"י חיל האוויר ביחידות מתקדמות, לצורך טיפול במערכות מורכבות ביותר, כשהם אמורים להוביל את החיל.
כמו כן ילמדו המצטיינים עתודה למהנדס. למרות שטרם מלאו להם 18 שנים, יש לתלמידים את כל הזכויות של החיל, וניתנת להם תעודת שוחר המקנה הטבות בנסיעות, בהצגות ושלל אטרקציות נוספות.
נוסף על מנהל בית הספר וצוות המורים הקבוע, מלווים את התלמידים מנהל מגמה, מפקד צבאי וצוות נוסף מחיל האוויר, שנמצא במעקב מתמיד אחריהם ודואג להביא למיצוי את הפוטנציאל שלהם.
הנפת הדגל ושירת התקווה
לקראת פתיחת שנת הלימודים הנוכחית וההכרזה על פתיחת ההרשמה למסלול השוחרים, הגיעו 240 מועמדים מנהריה, שלומי, מעלות ויישובי הסביבה, למיונים המפרכים, במטרה להתקבל למסלול היוקרתי. לאחר שעברו בחינות במתמטיקה ובאנגלית, ומבחנים פסיכומטריים, נבחרו 98 המאושרים, ואלו עברו תהליך חיול ב-17 באוגוסט, ופתחו את שנת הלימודים כשהם לבושים במדי חיל האוויר.
![]() |
כחלק מהחזון החינוכי, אותו מוביל ראש העירייה, ז'קי סבג, בשנים האחרונות, מלווה הרשות את הפרויקט באופן רציף ומסייעת לו ככל האפשר כדי שיצליח. בין השאר הכינה העירייה את הכיתות, המעבדות והמחשבים, והכשירה את המוסד לקליטת התלמידים החדשים. "ברור לנו שעם חיל האוויר, שהוא חיל איכותי, ניתן להגיע לתוצאות גבוהות", אמר ראש העירייה, שציין כי המדדים לפיהם תיבדק הצלחת התוכנית יהיו החזרת תלמידים הלומדים מחוץ לעיר, עלייה בתוצאות הבגרות ואחוז גיוס איכותי ומקצועי גבוה.
מלבד המדים המבדלים אותם משאר התלמידים, גם שגרת יומם של השוחרים שונה. הם פותחים את הבוקר במסדר עם הנפת הדגל ושירת התקווה. במהלך היום הם לומדים את מקצועות הליבה הרגילים של משרד החינוך, תוך שהם נמצאים במעקב מתמיד של המפקדים, שבודקים למידה רצינית והתנהגות רצויה. יום הלימודים מסתיים בשעה 14:30, לאחר שהתלמידים עוברים מסדר שיחרור, ואלו שמתקשים נשארים ללמוד עם בעלי תפקידים מקצועיים.
אחד הגורמים המשפיעים ביותר על התלמידים, שגם נמצא איתם במהלך רוב שעות היום, הינו המק"ס (מפקד קורס/כיתה סדיר), זוהר צנצלשווילי. ייעודו המרכזי של מפקד הכיתה הינו לעורר מוטיבציה בקרב החניכים לשירות בצה"ל ובחיל האוויר בפרט. כמפקד כיתה אחראי זוהר להעביר שיעורי חשיפה ומורשת לחיל האוויר, במטרה להטמיע את ערכי החיל, ולגרום לשוחרים להבין לאן פניהם מועדות. כמו כן, מתוקף תפקידו הוא אחראי על המשמעת הצבאית, דואג לטיפול בשוחרים - החל מבעיות לימודיות ועד חברתיות - וכן הוא אחראי לערוך מדי יום מסדרי בוקר ומסדרי יציאה, ובודק את הופעתם של השוחרים על פי כללי צה"ל.
כדי להעמיד לרשות התלמידים צוות איכותי שיצעיד אותם קדימה, עבר גם זוהר מיונים ותהליכים רבים בטרם כניסתו לתפקיד. "אני חייל בשירות סדיר והנדסאי אלקטרוניקה בהשכלתי", הוא מספר, "לאחר שהתגייסתי וסיימתי טירונות ערכתי מיונים לתפקיד הדרכה ופיקוד, עברתי את מבחני המיון בהצלחה ובסיומם התחלתי קורס מדהים, שנמשך כחודשיים, הנקרא קורס פו"ש (פיקוד והדרכת שוחרים). בקורס למדתי שלושה צירים מרכזיים: ציר ניהול, ציר פיקוד וציר ההוראה, ותכנים שונים ומגוונים כגון התמודדות עם בעיות של תלמידים, דיבור בציבור והתמודדות בפני סיטואציות שונות ומאתגרות. מטרת הקורס היתה להכין אותנו לשירות בשלוחה, ואני חושב שזה נעשה ברמה הגבוהה ביותר".
מדי יום הוא עורך מסדר בוקר, מקריא שמות לראות שכולם נוכחים, בודק את הדיגום, ולאחר סיום הבדיקה דואג חניך תורן להניף את דגל הלאום, כאשר כולם שרים יחד את ההימנון. בסיום המסדר נכנסים החניכים ליום הלימודים הרגיל, כאשר גם במהלכו עוקב זוהר אחר התנהגותם של התלמידים, ובעת הצורך אף מזמין אותם לשיחות אישיות.
בסוף היום הוא עורך להם מסדר יציאה ומשחרר אותם. נוסף על כך, יש לו שעה שבועית עם התלמידים, בה הוא מעביר להם שיעור על חיל האוויר בנושאים שונים כגון דרגות בצה"ל, רון ארד, אילן רמון ועוד. מדי שבוע נבחר אחראי אקטואליה ותרבות שמרצה לכיתה במשך 15 דקות על האירועים שקרו, ומדי חודש השוחרים המצטיינים מעבירים לבדם שיעור ציונות. ממש כמו בימים היפים של פעם.
רוב השוחרים מתמודדים בהצלחה עם המסגרת הנוקשה והאינטנסיבית, אך יש גם כאלו שלא, ופה בא לידי ביטוי תפקידו של המק"ס לדאוג לאותם תלמידים ולא לוותר עליהם, באמצעות שיחות מוטיבציה, ביקורי בית ובכל דרך אפשרית אחרת, במטרה לעודד אותם וכדי שייטב להם במסלול השוחרות. או כפי שהוא עצמו אומר: "אנו משמשים אוזן קשבת, שומעים את הבעיות ומטפלים בהן במיידית".
מלבד התמיכה המוראלית והמעקב השוטף, הוא דואג לתגבר את השוחרים במקצוע האלקטרוניקה כדי שיצליחו וישפרו את הישגיהם. כמו כן, בשלוחה יש חונכת המתגברת במקצועות המתמטיקה, האנגלית והפיזיקה.
זוהר מרוצה מאוד מהשתלבות התוכנית בבית הספר והתמיכה הרבה לה היא זוכה מצד המנהל מנשס וצוות המורים. הוא מאמין שעם משמעת נכונה ועבודת צוות, הם יצליחו להתמודד עם כל מכשול. מכיוון שזו השנה הראשונה בה פועלת התוכנית בבית הספר, מודע זוהר לעובדה שעיניים רבות נשואות כלפי כל העוסקים בדבר, והם נבחנים בזכוכית מגדלת לגבי הצלחתה, הוא משוכנע כי ההכנה והתרגול הרב יאפשרו להם לעמוד איתנים בכל מצב. "אין דבר העומד בפני הרצון", הוא משנן את המנטרה, "עם כוח רצון, התמדה ומשמעת, השמים הם הגבול".
"החברים בטכני המליצו לי"
אחת השוחרות היא נופר שלוסברג, תלמידת כיתה י' 4, שמספרת על התהליך שעברה בדרך: "חיילים הגיעו לבית הספר והסבירו לנו על המסלול, על הציפיות מאיתנו ועל מה זה בעצם אומר להצטרף ולהיות חלק ממסלול השוחרות". לאחר שהבינה כי מדובר בפרויקט רציני, החליטה לנסות להתקבל אליו. "אני מאוד אוהבת את מקצועות האלקטרוניקה והפיזיקה, והבנתי שהמסלול מאפשר ללמוד אותם. מלבד זאת, יש לי חברים שלומדים בטכני, שאלתי אותם על הלימודים ועל המסגרת שלהם, והם מאוד המליצו לי ללכת לכיתת שוחרות בנהריה".
לאחר הרשמה בבית הספר נשלח אליה מכתב, שבו הוזמנה לשלב המיונים, שנמשכו יומיים, משעות הבוקר ועד הצהריים, כשבמהלכם עברה בחינות רבות בכתב, סדנאות קבוצתיות ועוד. כעבור חודש קיבלה מכתב המבשר לה על קבלתה למסלול.
כאשר נופר זומנה אל יום החיול, היא לא הבינה במה מדובר ומה הם הולכים לעשות שם. כל שידעה היה שתקבל מדים. כשהגיעה בסוף הקיץ לבית הספר הטכני, הדבר ראשון שלימדו אותם היה להסתדר בשלשות, כיצד לעמוד במסדר, מהן הדרישות של חיל האוויר מהלומדים במסלול והחוקים החשובים שמתלווים אל העובדה שהם שוחרים. יותר מאוחר קיבלה את המדים והתרגשה מאוד. "אף פעם לא ראיתי את עצמי ככה, הרגשתי שונה ומוזר, אך מצד שני הרגשתי גם גאווה להצטרף למסלול השוחרות. כשהגעתי הביתה, אמי ואחותי התרגשו מאוד לראות אותי על מדים, ושיתפתי אותן בכל מה שהרגשתי ועשיתי ביום החיול", מתארת נופר את החוויה.
גם בלימודים היא מרגישה שינוי ניכר, בשל העובדה שהיא מתחברת למסלול הלימודים יותר ממסלול רגיל, ומכיוון שהתלמידים איכותיים ועם משמעת גבוהה יותר, ולכן קל לה יותר ללמוד. בימים הראשונים היו קצת חששות מפני התלמידים החדשים, אך תחושת הבטן שלה אמרה כי זה המסלול שטוב לה. "היחס של הסביבה שרואה אותי במדים מתחלק לשניים. יש את החבר'ה שצוחקים ומלגלגים ושואלים למה אני צריכה את זה, ואני כמובן מעמידה אותם במקום ומסבירה להם את החשיבות של המסלול, אך כמובן שהרוב דואגים להחמיא".
מירי, אמה של נופר, מרוצה מהמסלול ומההשתלבות של בתה. "הרצון שנופר תצטרף למסלול היה בהתחלה שלי. לאחר מכן היא הבינה שזה מה שהיא רוצה באמת והלכה למסלול. בהתחלה היו לה המון חששות, אך הבנתי שהיא עדיין לא יודעת מה היא רוצה לעשות. כאמא שחשוב לה שהבת שלה תצליח, היה חשוב לי לכוון אותה".
מירי מספרת שגם הגישה של נופר לימודים השתנתה מאז שהגיע למכללה הטכנולוגית: "היא קמה מוקדם יותר בבוקר ומבינה את החשיבות של לקחת אחריות, להתחייב ולעמוד בדברים. היא מאוד מתבגרת ורואים את השינוי שחל אצלה, אם זה בסידור המדים כל ערב ועמידה בחוקים ובכללים שחיל האוויר מציב. אני מאוד מקווה שהיא עשתה את הבחירה הנכונה ושתסיים בהצלחה את מסלול השוחרות. אני גם מקווה שהיא תמשיך ללמוד בהנדסאים, ותעשה תפקיד מעניין שתאהב, כזה שיסייע לה לתרום למערכת".
עוברים תהליך של "הכחלה"
האיש שאמון על ניהול בית הספר מטעם חיל האוויר הינו רס"ל עידו יונה. כמפקד השלוחה תפקידו של עידו לדאוג שהחניכים יקבלו ערכים וייחשפו למערך הטכני של חיל האוויר, להכין את השוחרים בצורה הטובה ביותר לשירות, וכמובן להגדיל את כמות השוחרים ולדאוג לאטרקטיביות של השלוחה ולמקצועיות של מפקדי הקורסים. "הימים הראשונים של התוכנית מאוד מרגשים. התלמידים עוברים תהליך של 'הכחלה', כלומר הם נחשפים למסגרת צבאית.
המדים מחייבים את התלמידים לנהוג על פי הנורמות שמקובלות בצבא והתלמידים חשים גאווה מעצם העובדה שהם לובשים אותם. לכל שוחר ניתן יחס אישי למימוש הפוטנציאל הלימודי, והוא זוכה לכל הזכויות של חייל בשירות חובה, כאשר המטרה העתידית הינה שישרת במערך הטכני של חיל האוויר.
![]() |
ואי אפשר בלי לסיים עם ביקורו המרגש של מפקד חיל האוויר, אלוף עידו נחושתן, שחנך בשבוע שעבר את שלוחת נהריה. עצם הגעתו של האלוף נטעה בקרב אנשי צוות שחקים והתלמידים את התחושה שמפקד חיל האוויר רואה חשיבות עצומה בקיום המסלול בבית הספר.
יחד עם ראש העירייה ומנהל בית הספר, עבר מפקד חיל האוויר בין השוחרים, ושוחח עם חלק מהם. לאחר מכן ערך סיור במכללה החדשה, בדק מקרוב את תנאי השוחרים, הן בכיתות והן במעבדות, ושיבח את העבודה הנעשית בבית הספר. ביקורו של האלוף נחתם במפגש בו נכחו הנהלת בית הספר, צוות המורים, השוחרים וכן הסטודנטים הלומדים במכללה בכיתות י"ג וי"ד, במסגרת פרויקט שחק של חיל האוויר.
"אני גאה ושמח לראות את הברק בעיני התלמידים ומפקדיהם. אני רואה בנהריה בכלל ובבית הספר שחקים בפרט, מוקד ומרכז למסלולי הטכנולוגיה והמדעים הגבוהים, למען צה"ל והמדינה", אמר אלוף נחושתן. בהמשך הסביר האלוף את חשיבות השלוחה שנפתחה בנהריה:
"חיל האוויר, המפעיל היום כלים מתוחכמים ורבים, זקוק לאנשי מקצוע שיעמדו מאחורי המטוסים ושאר כלי הטיס. מאחורי כל מטוס שטס בשמים, יש שורה ארוכה של אנשי מקצוע שמטפלים, מתקנים ומכשירים את הכלים הללו, וחשוב לנו למשוך אלינו את האנשים הטובים ביותר שאפשר להשיג. הקמת המכללות הללו היא מהלך לאומי חשוב". ראש העירייה, ז'קי סבג, אמר במהלך ביקור האלוף: "השקענו מאות אלפי שקלים בבית הספר. המכללה הטכנולוגית העלתה את נהריה על המפה והחזירה לעיר תלמידים רבים שחשבו ללמוד מחוצה לה. נמשיך וניתן יד למכללה ונטפח אותה ככל שנוכל".
![]() |
האלוף נחושתן נפרד מראש העירייה ומהשוחרים במילים: "אנו נמשיך ונשגיח עליכם מלמעלה, ואתם תעשו כאן את העבודה למטה, ותשלחו אלינו את האנשים הכי טובים שאפשר".
© כל הזכויות שמורות ל "Ncity.co.il" |
נבנה על ידי EKDESIGN
![]() |
---|