חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה 1975 קובע כי כל אדם אשר נפגע בתאונת דרכים, תוך נסיעה, נהיגה או הליכה ברגל, זכאי לפיצויים עבור נזקי גוף ונפש.
החוק כולל בתוכו תאונה שארעה תוך כדי הנסיעה ברכב. בגדר פגיעה במהלך "שימוש ברכב מנועי", המקנה לנפגע פיצוי, כלולות גם פגיעות שאירעו בעת הכניסה לרכב או היציאה ממנו, החנייתו, דחיפתו, או גרירתו.
כך גם פגיעה שאירעה במהלך טיפול או תיקון דרך שנעשה ברכב ובלבד שטיפול שכזה נעשה בידי המשתמש עצמו ברכב, או בידי אדם אחר – מסייע, שאינו עוסק בכך באופן שוטף (כאיש גרר).
יצויין כי הגדרת רכב מנועי כוללת גם רכבת וכל מכונה ניידת הכשירה לנוע גם על הכביש וכן רכב נגרר. גם תאונה שאירעה במהלך פריקה וטעינה של סחורה מרכב, בה נעשה שימוש בכח המנועי של הרכב, בד"כ מכוסה.
חשוב לציין כי החוק בישראל אימץ את עקרון האחריות המוחלטת. המשמעות הינה כי הזכאות לקבלת פיצויים עבור פגיעה עקב תאונות דרכים קיימת גם אם התאונה נגרמה באשמתו של הנפגע או כל אדם אחר.
בעל רכב מחוייב ע"פ חוק כי תהא ברשותו פוליסת ביטוח בתוקף קרי ביטוח חובה וזאת במטרה לפצות נפגעים במקרה של תאונת דרכים בה נגרם נזק גוף.
את מי תובעים לאחר תאונת דרכים?
הולך רגל - יתבע פיצויים מחברת הביטוח של הרכב הפוגע.
נהג הרכב - נהג ברכב אשר נפגע בתאונת דרכים יתבע את חברת הביטוח שביטחה את הרכב בו הוא נהג.
רכב ללא ביטוח- באם ביטוח רכב איננו בתוקף או לא קיים – יהיו עדיין הנוסעים ברכב, שלא ידעו על העדר הביטוח של הנהג, והולכי הרגל הנפגעים – זכאים לפיצוי כספי מקרן ביטוחית מיוחדת שהוקמה לשם כך בשם "קרנית", ואולם הנהג עצמו, בעל הרכב, לא יהיה זכאי לפיצוי משום גורם עפ"י חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
מקרה נוסף בו לא יהיה נפגע זכאי לפיצויים עפ"י החוק הקיים, גם אם לרכב קיים ביטוח בתוקף, הוא מי שנהג ברכב או עשה בו שימוש ללא רשות בעליו וכן מי שהיה מצוי ברכב ביודעו שנוהגים בו שלא כדין ומי שגרם לתאונה במזיד ומי שהרכב סייע בידו לשם ביצוע פשע.
תאונת פגע וברח- בתאונת "פגע וברח" בה היה מעורב הולך רגל, בה לא ידועה זהות הרכב הפוגע וחב’ הביטוח. יינתן הפיצוי ע"י "קרנית" – שהינה קרן מיוחדת שהוקמה על פי חוק ע"מ לפצות נפגע הזכאי לפיצויים ואשר אין באפשרותו לתבוע פיצויים מאת חברת ביטוח כלשהיא.
כדאי לדעת, כי חלק מכל תשלום שמשלם כל אחד מאיתנו לביטוח חובה עבור רכבו, מופרש ומועבר לשם מימון פעילות קרן זו.
אדם שנפגע עקב תאונת דרכים, בהיותו נוסע, נהג או הולך רגל זכאי לקבל פיצויים על נזקי הגוף והנפש שנגרמו לו בתאונה. חשוב לציין כי הזכאות מכוח חוק הפיצויים, באה בנוסף לזכותו של הנפגע לתגמולים נוספים מביטוחים אשר רכש לעצמו או שנרכשו ע"י מעבידו לזכותו. למשל – ביטוח מנהלים, חיים, אובדן כושר עבודה ותאונות אישיות.
כלי רכב שפגיעתם מזכה בקבלת פיצוי:
החוק והפסיקה עשו הבחנה בין סוגי כלי רכב שפגיעתם מזכה בפיצויים וכאלה שאינם נחשבים "רכב מנועי" ולפיכך, אינם מזכים בפיצוי. כך למשל: מכוניות פרטיות, מסחריות, אוטובוסים, מיניבוסים, מוניות, משאיות, אופנועים, קטנועים וכיוצא באלה. כך גם פגיעת רכבות, טרקטורים, נגררים ונתמכים מזכה בקבלת פיצויים.
כלי רכב שפגיעתם אינה מזכה בקבלת פיצויים ע"פ החוק- כסא גלגלים, עגלות נכים, מדרגות נעות, מעליות.
המידע שבמאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם עורך דין.
עורך דין איתמר סונינו עוסק במגוון נושאים אזרחיים, דיני נזיקין, חוזים, ייעוץ משפטי וייצוג בבתי משפט . מס' נייד: 050-6817738
© כל הזכויות שמורות ל "Ncity.co.il" |
נבנה על ידי EKDESIGN
![]() |
---|