על פי הערכות שונות, היקף הלבנת ההון בישראל מגיעה לכמעט 50 מיליארד שקל בשנה. קשה למדי אמנם למדוד זאת בנתונים מדויקים, אך זו הערכה של משרד המשפטים ורשויות המס. הערכה אגב של קרן המטבע הבינלאומי היא, שהיקף הלבנת ההון בעולם הוא קרוב לחמש אחוז מסך התוצר הכללי. המלחמה בהלבנת הון, נחשבת לאחת המלחמות הקשות והמשוכללות ביותר שמתקיימות כיום בעולם. זו מלחמה שקושרת מדינות, גופים בינלאומיים, גופי ביטחון ועוד. המלחמה היא במגוון גורמים ביניהם גורמי טרור ופשיעה. הסיבה היא שבאמצעות הלבנת הון יכולים גורמים אלה להפוך כסף לא חוקי לחוקי, לשלב אותו במערכת הכלכלית ולעשות בו כרצונם בלי שהרשויות השונות ידעו שמדובר בכסף שאיננו חוקי.
מה זו הלבנת הון?
הלבנת הון מוגדרת כפעולה פיננסית שאיש לא יודע מה עושה אותה ולאן מועבר הכסף. כך מי שמשתמש בכסף זה איננו משלם מס, ויכול לבצע פעולות לא חוקיות, כמו סחר בסמים, מימון גורמי טרור, מימון גורמי פשיעה ועוד. המונח הלבנה מתייחס לעובדה, שכסף זה שאיננו חוקי, עובר תהליך, שמטרתו להכניס אותו למערכת הכלכלית כאילו היה כסף חוקי לכל דבר. כלומר, מכסף שלא שולם עליו מס ולא נרשם בשום מקום, הוא עובר לפעילות עסקית רגילה, ובכך הוא למעשה מולבן.
במהלך השנים, ובפרט החל מפיגועי הטרור של 11 לספטמבר 2001, החלו מדינות רבות להשקיע משאבים רבים בחשיפת מקרים של הלבנת הון, ובניסיון לאתר גורמים שמנסים להשתמש בכסף לא חוקי. כיום בלא מעט מדינות, ובפרט ארה"ב, הלבנת הון איננה נחשבת רק לפעולה שמעורב בו כסף אלא לפעולות כלכליות רחבות וכן במקרה האמריקאי, כל הפקדה מעל סכום של 10 אלף דולר, מחויבת בדיווח לרשות אכיפת הפשעים הכלכליים. בישראל החל המאבק בשנות האלפיים, בעקבות לחץ בינלאומי וכן הכרה שישראל הפכה למוקד של הלבנת הון, מה שאיפשר למשפחות הפשע לצמוח, כמו כן ארגוני טרור פלשתינאים פעלו בדרכים אלו בשביל ליהנות ממימון שעזר להם לגייס מחבלים.
דרכים להלבנת הון
לפני שנציג כמה דרכים כיצד כסף שחור עבר תהליך של הלבנה. חשוב להבין את התהליך שהוא עובר עד שהוא נכנס למערכת הפיננסית ככסף רגיל לכל דבר. תחילה מתבצע באמצעותו עסקה לא חוקית, לאחר מכן דואגים לטשטש את מקורותיו, ובשלב הבא הוא מוחדר ומוטמע במערכת הכלכלית כמו היה כסף רגיל. בשלב הבא יכול אותו גורם למשוך אותו ולהשתמש בו באופן לגיטימי.
בדרך כלל יש מקורות ברורים להלבנת הון, אצל אנשי פשיעה והן אצל גורמי טרור - עסקים צדדים: עסק שמשרת את הארגון ולמעשה אין לו לקוחות מלבד אנשי הארגון; עמותות קש שונות שכביכול מתרימים כסף למטרה מסוימת, מוצאים לעמותה קבלות על הוצאות פיקטיביות וכך מלבינים את הכסף; נטילת הלוואות כנגד מימוש שעבודים שונים, תוך תשלום כסף שחור לכל מי שמטפל בעניין; ביצוע עסקאות שלא ניתן למדוד אותן מבחינה כספית (למשל בחפצי אומנות); שימוש בדוכנים להחלפת כסף – הכלי האולטימטיבי של משפחות פשע בישראל.
* למידע נוסף בנושא, תוכלו למצוא בלינק הבא:
http://www.dt-law.co.il/money-laundering
© כל הזכויות שמורות ל "Ncity.co.il" |
נבנה על ידי EKDESIGN
![]() |
---|