התחום של דיני מיסים עובר שינוי מעת לעת מסיבות רבות ומגוונות, בין היתר מתוך כוונה להקל על האזרחים ולעזור להם להתמודד עם יוקר המחייה מחד ומאידך לאפשר להם לשלם פחות מסים בשביל שיוכלו לצרוך יותר. השינויים גם נוצרים בעקבות התפתחויות שמתרחשות בתהליך הגבייה של מס הכנסה. כאשר המדינה מצליחה לגבות כסף רב, היא מרשה לעצמה להקל מעט על האזרחים, כשהמדינה צריכה לכסות חובות כבדים, היא מרשה לעצמה להשתית עוד מיסים.
לפני שנציג כמה שינויים קטנים שהתרחשו במהלך השנים האחרונות בעולם המיסוי הישראלי, רק נציין שהתהליך של שינוי הוא איננו פשוט. הוא מתבצע בעקבות המלצה של מומחים ורק לאחר שמשרד האוצר מסכים לכך. חלק מהשינויים מתבצעים במסגרת חוק ההסדרים שמוגש ביחד עם תקציב המדינה ובמקרים אחרים הם מתבצעים באופן נפרד.
שינויים מהותיים בדיני המיסים בישראל
הדוגמא הראשונה לשינוי שחל בדיני המיסים הוא בכל הקשור לצמצום הטבות המס במכירות דירות מגורים והעלאת שיעור מס הרכישה. בין היתר בוטל הפטור על דירה שאיננה דירה יחידה. הרעיון של שינוי זה הוא להקשות על בעלי דירות שמחזיקים יותר מדירה אחת. ההנחה היא שזה ימנע מאנשים לרכוש דירה שנייה ושלישית ובכך ישחרר מעט את הלחץ בשוק הנדל"ן.
כמו כן הוגבל הפטור על דירת מגורים יחידה. פטור זה יהיה רק לתושבי ישראל או לתושבי חוץ שאין להן דירות במדינות אחרות. גם כאן הכוונה היא לשחרר מעט את הלחץ בשוק הנדל"ן, ולא לאפשר לתושבי חוץ בעיקר לרכוש דירות בישראל ללא תשלום מס מקיף.
אחד השינויים המהותיים שהוכנסו בדיני המיסים בישראל בשנים האחרונות, הוא חישוב מס נפרד לבני זוג שעובדים יחד. מאחר וכל אחד מבני הזוג מקבל משכורת בהתאם לתרומתו, הרי שבמקום לבצע חישוב מאוחד, כעת ניתן לבצע חישוב בנפרד וכך נוצר חסכון עצום לכל אחד מבני הזוג. שינוי זה הגדיל את האפשרויות של בני הזוג לעבוד ולהרוויח, שכן קודם לכן זה היה פחות משתלם עבורם לעבוד ביחד.
חשוב לציין כל השינויים שאנחנו רואים יכולים כמובן להשתנות. ממשלות נוטות לבצע בדיקה אחת לכמה זמן ולהחליט האם שינוי שהם ביצעו אן תואם את מדיניות הממשלה והאם הוא אכן מתאים לצרכים שלה. בדרך כלל השינוי תלוי, כפי שציינו בתחילת המאמר, במצב הקופה. אם קופת המדינה מלאה והחוב הממשלתי נמוך, אז הממשלה מטיבה עם העם, במידה והמדינה נמצאת במשבר כלכלי, אז היא יכולה לעלות מיסים.
ממשלות מעדיפות לא לנהוג כך ולכן הן בוחרות לעלות את המע"מ או לעלות מיסים על מוצרים מסוימים, בדרך כלל מדובר על מוצרים כמו סיגריות, אלכוהול, ומוצרים אחרים שנחשבים מותרות. במקרה של סיגריות ואלכוהול, העלאת המס גם מכניסה כסף לקופת המדינה וגם, על פי הערכות, מורידות באופן דרסטי את כמות האנשים שצורכים אותם.
המאמר נמסר באדיבות מסקלופדיה - פורטל המיסים הגדול בישראל.
© כל הזכויות שמורות ל "Ncity.co.il" |
נבנה על ידי EKDESIGN
![]() |
---|